Svrab kao simptom

Svrab (pruritus) je nespecifičan simptom koji se javlja u sklopu oboljenja kože ili drugih organskih sistema. Postoje dve vrste svraba: akutni – koji traje do 6 nedelja i hronični koji traje preko 6 nedelja.

Foto: Canva

Akutni svrab je najčešće izazvan alergijskim ili infektivnim akutnim stanjima. Hronični svrab može ukazati na različita oboljenja, kao što su bolesti jetre bolesti bubrega, bolesti krvi i neurološke bolesti.

Osećaj svraba prenose mehano-neosetljiva nemijelizirana aferentna C-vlakna, drugačija od C-nervnih vlakana koja prenose bol.  Ta vlakna čine samo oko pet posto C-nervnih vlakana u ljudskom telu, ali njih karakteriše mala brzina provodljivosti nervnih signala i velika površina inervacije.  Dermatološki svrab nastaje aktiviranjem, odnosno nadražajem epidermalnih i dermalnih receptora, medijatorima koji se oslobađaju kao posledica zapaljenjskih procesa, suvoće ili drugih oštećenja kože.

svrab

Svrab je uobičajeni simptom mnogih kožnih bolesti, ali je kod dece najčešći u sklopu atopskog dermatitisa.

Atopijski dermatitis ili ekcem je veoma rasprostranjen kod dece. Atopijski dermatitis je kombinacija nasleđene genetske predispozicije i spoljašnjih faktora koji utiču na razvoj bolesti. Koža kod ekcema je suva i osetlljiva, sklona je svrabu i osipu pa se često kaže za ove promene da je to svrab koji se osipa. Obično se prve promene javljaju već u prvoj godini, koža je suva i hrapava, a kako se dete češe koža postaje crvena i iritirana. Može se javiti bilo gde ali su promene najčešće na obrazima, pregibima i spoljašnjoj strani laktova i butina. Najvažnije je lečenje i nega kože hidrantnim kremama i kupkama uz izbegavanje alergena.

Svrab je karakterističan i za alergijske reakcije, ujede insekata, javlja se kod skabiesa (šuge), parazitskih infekcija kože, a izražen je kod sve dece koja imaju suvu kožu. Suva koža ima narušenu normalnu zaštitnu barijeru i na njoj dolazi lakše do raznih površnih zapaljenja koja prouzrokuju svrab.

Svrab je subjektivan osećaj, pa se i dijagnostika zasniva na dobroj anamnezi i opisu simptoma. Potrebno je ispitati zdravlje deteta i ustanoviti uzrok svraba.  Lečenje svraba je simptomatsko. Sprovodi se antihistaminicima i eventualno, blažim  kortikosteroidnim kremovima i emolijentnim sredstvima. Kod atopskog dermatitisa u lečenju se koriste emolijentna sredstva i uljane kupke koje dodatno smanjuju isušivanje kože, a u fazama pogoršanja, odnosno jakog lokalnog zapaljenja, i lokalni kortikosteroidni kremovi.

Milena NikolićAutor: Milena Nikolić, pedijatar

U junu 2020 godine osnovala je Pedijatrijsku ordinaciju ZDRAVO DETE na Vračaru.

2007 - mart 2020 zaposlena u poliklinici Medikom.

Obavila kliničku praksu u bolnicama u Veroni, Rimu i Ohridu. Bavi se naučnim radom i učestvuje na domaćim i međunarodnim pedijatrijskim kongresima. Pohađala predavanja za mlade lekare u Češkoj i Austriji. Specijalizacija iz pedijatrije na Univerzitetskoj dečijoj klinici završena odličnom ocenom.

Piše stručne tekstove iz oblasti pedijatrije za portal www.mojpedijatar.co.rs, časopise Moj pedijatar, Zdravo dete i Pedijatar-dijagnostičko terapijske preporuke.

Kontakt telefon za zakazivanje pregleda: 062/1962221

Podeli:

Komentari

 1. Zorica Milosavljevic says:

  Odlicno objasnjeno. Hvala vam na tome. Sad mogu doci do zakljucka zasto see moj unuk cese. Mislim da je do kupke. Isprobacu I to. Pozdrav.

 2. Emilija says:

  Postovani,
  Imam bebu 6 meseci staru. Pre neki dan se pojavilo crvenilo iza desnog uha koje svrbi. Dete se s vremena na vreme cese. Probali smo prirodnu mast,ali svrab ne prestaje. Da li smem da namazem Apivis mast (propolis,kantarion i neven)? Ta mast pomaze nama odraslima kod bilo kakvih zapaljenja na kozi.
  Srdačan pozdrav.

 3. Jasmina says:

  Postovani, dete skoro 2 godine, cese se u predelu ledja ispod vrata i donji deo ledja, i gornji deo guze, narocito prilikom presvlacenja pampersa. Da li je problem u znojenju i pampersu ili je nesto drugo u pitanju, i da li je neophodna poseta pedijatru? Hvala

 4. Nevena says:

  Dete 7 godina ima svrab po telu rukama imala je crvene tackice sitne crvene koje su se posle mazanja kreme povukle ali i dalje dete ima svrab. Takodje i ja kao mama imam svrab koze ali i rane na nogama. Sta je to i zbog cega se desava meni su rekli da je dermatitis..

 5. Nevena says:

  Zbog cega se javlja jak svrab koze kod deteta 7 godina i kod mame?

  • MojPedijatar says:

   Najverovatnije vam je suva koža.
   Koristite uljane kupke i mažite hidratantna mleka.

 6. Bosiljka todorovic says:

  Beba godinu ipo ima svrab sitnih osip po ljedjima rukama i prsima samo u kasne sate e. Nemoze da zaspi sta da radimo bili smo kod pediatra vadili su samo krv krv je dobra nisu teli da joj daju da ide kod alergologa

 7. Ada says:

  Mom sinu je pomogla nivea senzitiv,kupljena ucosmetis marketu.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA