Svi nalazi i pregledi koje treba da uradite nakon preležane korone

Dr Nina Vjazovetskaja, specijalistkinja interne medicine, supspecijalista endokrinologije, iz zdravstvene kuće MediGroup, govorila je o tome koje sve analize i preglede treba da obavi osoba koja je preležala koronavirus.

Posle preležane kovid-infekcije, od toga da li je osoba lečena u kućnim ili hospitalnim uslovima zavisiće i dalje praćenje. Ukoliko je preležao blaži oblik infekcije u kućnim uslovima i ako se dobro oseća, potrebno je da posle 7 dana od preležane infekcije uradi osnovne laboratorijske analize, poručuje dr Vjazovetskaja.

Ona objašnjava da je neophodno uraditi sledeće analize – KKS, CRP, glikemija, urea, kreatinin, Na, K, AST, ALT, urin. Ukoliko je osoba malaksala, kako je dodala, pojačano se zamara, obavezan je pregled nadležnog lekara u domu zdravlja, koji će odlučiti o daljem ispitivanju.

“Ukoliko je preležao teži oblik i bio hospitalizovan posle 7-10 dana od otpusta iz bolnice obavezan je pregled interniste, ali i sledeće analize: Rtg pulmo et cor, EKG i proširene laboratorijske analize. Internista dalje odlučuje da li je potreban pregled kardiologa, EHO srca, pregled pulmologa. Kardiolog odlučuje o eventualnom nošenju HOLTER EKG i daljoj terapiji a pulmolog eventualno indikuje kontrolni MSCT pluća”, navodi doktorka Vjazovetskaja.

Na pitanje da li onaj ko je preležao koronu treba da pije i određene lekove, kao npr. one protiv zgrušavanja krvi, odgovara odrično, te objašnjava:

“Ne rutinski. Potrebno je kod težih oblika preležene infekcije pratiti vrednosti D-dimera u krvi. Na osnovu detaljne anamneze, pregleda bolesnika, procene faktora rizika i vrednosti D-dimera lekar će odlučiti o antikoagulantnoj terapiji. Doppler krvnih sudova donjih ekstremiteta indikovan je samo u slučajevima postojanja kliničkih znakova za trombozu donjih ekstremiteta i/ili visokih vrednosti D-dimera”.

Terapiju suplementima i vitaminima koje je pacijent uzimao tokom kovid-infekcije trebalo bi da produži i nekoliko nedelja posle.

Navodi i da izlaganje fizičkom naporu opet zavisi od od toga koji je oblik kovid-infekcije osoba preležala. Ukoliko je to bio lakši oblik, postepeno vraćanje fizičke kondicije, najpre uz lagane šetnje u prirodi treba da bude u sledeća 2-3 meseca. Ukoliko je to bio teži oblik, preporučuje se da posle 3-6 meseci započne postepeno vraćanje fizičke kondicije. U slučajevima produžene malaksalosti i brzog zamaranja i pri najmanjem naporu obavezan je detaljan pregled kardiologa i pulmologa.

Dr Vjazovetskaja, u autorskom tekstu za B92.net, savetuje onima koji su preležali kovid-infekciju da jedu laganu hranu.

B92

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA