Sveži ožiljci i sunce- šta je važno znati?

Ožiljci su poput mišljenja. Svako ima svoje. Bilo da se nalazi ispod brade ili na kolenu, ožiljak verovatno služi kao podsetnik na neke pogršne poteze, nesrećne situacije ili operacije iz prošlosti. Mnogi od nas bi da ih se otarase. Danas, nove tehnike lečenja mogu znatno smanjiti pojavu ožiljaka osim ako se ne izlažete previše suncu tokom procesa lečenja.

oziljci

Ožiljci su prirodni deo procesa ozdravljenja kože i oni zahtevaju dodatnu brigu, jer je ožiljak vrlo osetljiv.

Bilo da je prisutan izražen novi ili stari ožiljak, vaš prvi instinkt može biti da sedite na suncu da “izbledite” njegovu boju, ili čak da pokušate da ga “kamuflirate” tamnijim tenom. Ironično, izloženost suncu je poslednja stvar koju ožiljak treba. Evo zašto…

Ožiljak se razlikuje od normalne kože. Drugačiji je u izgledu, funkciji i osećaju. Ožiljci su manje otporni na ultravioletne zrake i mnogo više skloni nastanku opekotina od sunca, posebno ako su sveži. Produženo izlaganje suncu može da da trajno tamniju boja ožiljka, posebno kod osoba sa tamnijim tenom kože. Izlaganje suncu ne samo da menja boju ožiljka, već može dovesti do toga da tkivo zadeblja. Oba ova efekta čine ožiljak više upadljivim i težim za lečenje u budućnosti.

Ožiljke treba zaštititi od produženog, direktnog izlaganja suncu tokom cele godine, a ne samo tokom toplijih letnjih meseci. Koristite sredstva koja će sprečiti dopiranje sunčevih zraka. Što je veći SPF (sun protect factor, zaštitni faktor) to bolje. Treba imati na umu da znojenje u suštini uklanja zaštitni faktor te je bolje koristiti vodootporna sredstva i ako se ne ide na plivanje. Takođe, potrebno je izabrati nekomedogena sredstva, naročito ako su ranije bile prisutne akne.

 “Sveži ” ožiljak se definiše kao bilo koji ožiljak koji je još uvek roze boje, a “zreli ” ožiljak se definiše kao bilo koji ožiljak koji je mekan, ravan i normalne boje kože ili malo svetliji. Većina odraslih ima “zreli” ožiljak za oko godinu dana. Dečiji “zreli” ožiljci mogu  se duže formirati.

Najbolji način, da se “sveži” ožiljak zaštiti je da se pokrije odećom ili komadom trake boje mesa ili, ako više volite, flasterima sa posebnim dizajnom boja. Držite taj ožiljak zaštićenim dok ne pobledi do normalne boje kože ili svetlije, a onda je manje verovatno da će izlaganje suncu dovesti do hiperpigmentacije.

Hiperpigmentovane ožiljke možete ukloniti laserima i mnogim drugim tehnikama, ali, kao i obično, jedan gram prevencije vredi više od leka.

 

Podeli:

Komentari

  1. Nataša Otović says:

    Koliko dana posle skidanja konaca od rane na kolenu dete može da se kupa u bazenu?
    Hvala unapred!


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA