Svet je lep i bez telefona

Loša strana tehnološkog napretka je i štetno zračenje mobilnih telefona, kao i činjenica da deca sve više vremena gube na igranje igrica i preterano slanje poruka, snimanje vršnjačkog nasilja, ismevanje drugova…

Foto: Flickr

Sa „rođenjem“ mobilnog telefona, roditelji su za korak uspešniji u kontroli mališana. Ne samo da im je lakše da im uđu u trag, već, što je još važnije, mame i tate mogu da budu mirnije kada znaju da u svakom trenutku mogu da pozovu decu i uvere se da su dobro.

Ova spravica je, međutim, i pitanje prestiža za klince, pa se od najranijih dana takmiče sa drugovima ko ima bolji i skuplji telefon i osećaju se manje vredno ako nemaju onaj „po poslednjoj modi“. Sistem vrednosti se već tu urušava.

Loša strana ovog tehnološkog napretka je i štetno zračenje, kao i činjenica da deca sve više vremena gube na igranje igrica i preterano slanje poruka, snimanje vršnjačkog nasilja, ismevanje drugova… pa stručnjaci savetuju da roditelji dobro razmisle kada će mališanima kupiti mobilni.

Na osnovu studije koju su napravili britanski naučnici, deca ne bi trebalo da imaju telefon pre 12. godine, jer je do tada njihov imunitet u razvoju. Osim toga, u tom uzrastu još nisu zreli da procene koji trenutak ili prizor bi bilo lepo da zabeleže kamericom, nego slikaju šta im padne na pamet.

Do šestog ili sedmog razreda, oni su rasejani i nisu u stanju da vode računa o svojim stvarima, pa će tako lako „sejati“ i mobilni. Zato je važno da im roditelji na fin način kažu da će telefon dobiti kada malo odrastu i uvere ih da je svet dovoljno lep bez „smartfona“.

Izvor: Novosti

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram

Pitajte pedijatra

  • dobro jutro doktore dali e tocno maticen lekar kaze kada se razbole dete da opade trombocite i pri izleguvanje zabi...
  • Poštovani, Imam bebu od 16 meseci, treba da krene u vrtic i da primi MMR pre toga ali...
  • Poštovani, moj dečak ima 10, 5 meseci, porođaj je bio prirodan, dojena je beba. Motorički super napreduje,...
  • Dobro jutro, pitanje je, cerkica nam ima 20dana iynenada po;inje da place veoma glasno iako je do tad bili mirna,...