Sve što treba da znate o kremama za Sunce

Dolazak lepog vremena, sve nas inspiriše i podiže nam raspoloženje, ali pored toga ne treba zaboraviti da Sunce, pored svojih benefita, je dokazani kancerogen za ljudske ćelije, koji kada mu se dugo i bez zaštite izlažemo može da dovede po pojave kancerskih lezija.

Foto: Flickr

Pošto najveći broj oštećenja kože nastaju u periodu do dvaneste godine, jako je važno da sa adekvatnom fotorpotekcijom kod Vašeg deteta, počnete od najranijeg uzrasta, ali i da vodite računa da ne dođe do gorenja na Suncu i opekotina. Poseban oprez se savetuje u porodicama gde je već bilo slučajeva karcinoma kože.

Šta su kreme za Sunce?

Kreme za Sunce sa faktorom sadrže aktivne supstance koje zaustavljaju UV zrake da dođu do Vaše kože. UV zraci su deo spektra svetlosti, koji imaju manju talasnu dužinu, ali više energije od vidljive svetlosti.Postoje dva glavna tipa UV zraka koje dobijamo od Sunca, to su UVA ( sa nižom energijom i dužom talasnom dužinom) i UVB ( sa višom energijom i kraćom talasnom dužinom). UVA zraci urokuju foto aging ili prerano starenje, a UVB zraci učestvuju u nastanku karcinoza.

Infracrveno zračenje je manje talasne dužine od vidljivog spektra (od 700 do 1440 nm). Preko pedeset posto zračenja dolazi upravo iz spektra infracrvenih zraka. Iako se mnoge diskusije vode o njegovoj štetnosti, kao i o plavom svetlu koje dolazi iz elektronskih uređaja, još uvek ne postoje relevantne studije koje striktno govore o njegovom direktnom štetnom dejstvu na kožu, iako se zna da prodire dublje i od UVA i UVB, čak do subkutisa.Pretpostavlja se da infracrveno zračenje oštećuje ćeliju na nivou mitohondrija, kada dolazi do oksidativnog stresa. Upravo kako bi se neutralisala potencijalna štetna dejstva ovog dela spektra savetuje se upotreba antioksidanasa,na primer Vitamina C i E

Koliko UV zraka dolazi do naše kože?

Količina UV svetlosti sa kojom naša koža dolazi u kontakt zavisi od mnogih faktora. Od godišnjeg doba, doba dana, nadmorske visine, ali i lokacije na kojoj se nalazimo ( blizina Ekvatoru i ugao pod kojm sunčevi zraci padaju na zemlju). Nikako ne treba umanjiti značaj i sredine u kojoj se nalazimo. Sneg, pesak, voda reflektuju sunčevu svetlost, pa je na planini i moru potreban pojačan oprez. Suncobrani i prirodan hlad štite samo oko 50 posto, upravo zato je nemerljiv značaj zaštite od sunce u vidu garderobe i antisolarnih krema.

Koje vrste krema postoje?

Kreme za Sunce u zavisnosti od sastojaka koje sadrže i njihovog mehanizma dejstva  mogu biti  fizičke ili mineralne ( cink okside i titanijum dioksid) i hemijske ( oksibenzon, avobenzon, oktinoksat, oktokrilen…).

Kako deluju ove kreme?

Zaštitne kreme apsorbuju UV energiju i pretvaraju je u manje štetnu formu energije, najčešće toplotnu. To rade putem elektrona koje su sastavni deo  hemijskih supstanci, ovi elektroni u dodiru sa energijom UV zraka se aktiviraju, apsorbuju i pretvore štetnu energiju u manje štetnu toplotu, koja se potom oslobađa u spoljašnju sredinu.

Šta znači SPF?

SPF je oznaka za sun protecting factor i označava vreme koje možete da provedete na Suncu sa određenom kremom koje je bezbedno. Ne zaboravite sa SPF štiti samo od UVB zraka, pa uvek potražite i oznaku zaštita i od UVA zraka!

Kreme za Sunce i deca

Prema preporuka američkog FDA-a, sva deca treba da koriste kreme sa SPF faktorom 30 i više. Bebe do šestog meseca, moraju kompletno biti zaštićene od sunčevih zraka, a kasnije se mogu izlagati u bezbednom periodu dana, do deset ujutru i nakon pet sati posle podne, uz zaštitnu kremu. Decu treba naučiti da nose šešire, kape, kao i kvalitetne naočare za Sunce od najranijeg detinjstva, kao i da im krema za Sunce bude navika. Obavezno svojim primerom pokažite deci kako se u Suncu uživa bezbedno.

Kako se pravilno nanose kreme za Sunce?

Kremu za Sunce je neophodno naneti petnest minuta pre izlaska napolje u adekvatnoj količini. To znači da su za lice i telo neophodne oko dve male kašike za decu, a za stariju decu i odrasle dve supene kašike. Pre nanošenja kreme sačekajte da se sve ostalo od kozmetike što ste naneli, dobro osuši, kako ne bi došlo do krunjenja kreme. Nanošenje se ponavlja na svaka dva sata ili nakon kupanja, intenzivnog znojenja. Često roditelji preteruju sa mazanjem male dece, kada na svakih petnestak minuta dodaju kremu, što nije potrebno, nek je čak i kontraproduktivno.

Kako da izaberem kremu za Sunce za moje dete?

Najvažnije je da kupite kremu proverenih dermatokozmetskih brendova, najbolje da je iz linije koja je baš napravljena za decu. Obratite pažnju da na etiketi piše i UVA i UVB zaštita, kao i da je krema u roku. Obavezno faktor zaštite kod dece mora biti veći od 30.

Kada treba da stavim kremu za Sunce?

Kreme za Sunce nisu rezervisane samo za letovanje. Njih bi po preporukama trebalo stavljati svakog dana, posebno kada znamo da nam čekaju aktivnosti koje su napolju. Takođe ne treba zaboraviti da staklo propušta UVA zrake, što znači da kola ili prostor stana pored prozora takođe mogu biti rizične zone. Ipak ne treba zaboraviti da su kreme za Sunce samo dodatni alat, i da je najbolji vid prevencije hladovina i zaštita kože garderobom i šeširima.

Vitamin D i Sunce

Često čujemo da je Sunce važno za sintezu Vitamina D, što je apsolutno tačno. Izlaganje sunčevim zracima u bezbednom periodu ( pre 10h i posle 17 h), je sasvim dovoljno, a pored toga ne treba zaboraviti da namirnice bogate Vitaminom D, su takođe značajan faktor u održavanju njegovog adekvatnog nivoa. To su morski plodovi, riba, šampinjoni, kozji sir, žumance, cerealije. Najčešći razlog deficita Vitamina D, danas u opštoj populaciji je neadekvatna i loša ishrana, prepuna loših i nutritivno praznih namirnica.

Sunce je važno za svako živo biće, ali je najvažnije da od malih nogu naučimo kako možemo u njemu najbezbednije da uživamo.

dr Jovana MajstorovićAutor: dr Jovana Majstorović

doktorka medicine, specijalista dermatovenerolog.

Pohađala i položila akademski kurs za ishranu-nutricionistički kurs i stekla stručno zvanje „Nutricionista“ , Akademija „Purity“, York University. Više od pet godina radi u sportskoj medicini, kao doktorka i savetnica za ishranu dece, omladine i rekreativnih sportista.

Autorka mnogobrojnih tekstova na temu zdrave ishrane i zdravih stilova života na mnogobrojnim portalima, širom regije.

Kontakt: jovanamajstorovic@yahoo.com

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA