Sve se okrenulo: Deci smeta kad roditelji..

“Ostavi telefon dok razgovaram sa tobom” – zvuči kao rečenica koju bi roditelji izgovorili svom detetu, ali izgleda da je obrnuto.

roditelji

Američki istraživači ispitali su 249 porodica u kojima su deca stara između deset i 17 godina, u vezi sa tim kako tehnologija utiče na porodične odnose. Decu su takođe pitali koja bi pravila voleli da njihovi roditelji poštuju, a ovo su bili najčešći odgovori.

Znate kako mnoge mame i tate neprestano postavljaju fotografije svoje dece onlajn? E, decu to nervira! Roditelji ne bi trebalo da dele informacije i fotografije na društvenim mrežama, dok od dece ne traže dozvolu za to, saglasni su bili ispitanici u odgovorima.

Osim toga, deca bi volela kada bi njihovi roditelji bili više prisutni kod kuće i kada ne koristili razne tehnološke naprave, najčešće telefone, tokom razgovora oči u oči.

Kod velikog broja dece je bio izražen strah za bezbednost roditelja tokom vožnje, pa bi voleli kada njihove mame i tate ne bi gledali u mobilne telefone dok voze. Naročito im smeta što odrasli često koriste mobilne telefone tokom obroka.

Deca su saglasna u tome da roditelji treba da postave određena pravila kako bi ih zaštitili, ali kažu da ipak treba da ih puste da sami donose svoje odluke.

Sa druge strane, ispitani roditelji kažu da im je najvažnije da postave pravila kako bi zaštitili decu od “onlajn nasilja”, odnosno kako bi ih sprečili da dele previše informacija na društvenim mrežama.

“Dvostruko više dece nego roditelja izrazilo je brigu zbog toga što članovi porodice dele njihove fotografije na društvenim mrežama. Mnoga ispitana deca kažu da se zbog toga često osećaju posramljeno ili frustrirano”, kaže koautorka studije Sarita Šonebek.

Mondo

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA