Sve o ožiljcima

Neverovatno je koliko ima zabluda o ožiljcima! Iako se dosta o njima zna i piše, previše neznanja stvori ponekad veoma opasne, zablude. Hajde da ih razjasnimo!

Foto: Stupidpony

 • Nije važno gde se ožiljak nalazi, ako se ne vidi, zašto ga tretirati

Potpuno pogrešno!

Svaka povreda kože ili operativna rana je potencijalni “izvor” problema. Loše (prekomerno ili neadekvatno) ožiljavanje NIJE samo kozmetički problem! Veliki ožiljak nije samo ružan, već može uzrokovati zatezanje okolne kože čija se “arhitektonik” tako narušava, a to može biti neprijatno za dete!

Zato se o ožiljci koji nisu izloženi pogledu moraju  blagovremeno tretirati!

 • Ožiljak ne zavisi od hirurga i vrste operacije – zavisi samo od vrste kože

Nije tako!

Iako je svaka koža “priča za sebe” veoma je važna hirurška tehnika kojom se koža otvara, ali i vrsta operacije koja se obavlja.

Zato je važno da hirurg vodi računa o minimalnoj traumi kože, ali da to ne ugrozi kvalitet i uspešnost operacije! Takođe je važno kako se radi završni “šav” i koja je vrsta materijala (konca) koja se u te svrhe koristi.

Srećom, ogromna većina dečjih hirurga ovo zna pa se vodi računa i o estetskom, ali i funkcionalnom  aspektu ožiljka posle operacije.

 • Infekcija rane posle operacije je retka i ne utiče na ožiljavanje

Na žalost, nije uvek ovako!

Iako ređe nego pre nekoliko decenija, postoperativne infekcije rane se dešavaju, čak i u najboljim bolnicama. Infekcija rane drastično povećava izglede za razvoj ružnog ožiljka!

Dok je dete pod nadzorom lekara to se brzo otkrije i rešava, ali je važno da se rana prati i posle skidanja konaca i odlaska kući. Prva pojava crvenila na mestu ožiljka ili oko njega, uz osećaj svraba i peckanja traži oprez i kontrolu hirurga koji je operisao dete!

Tako će se na vreme dejstvovati i sprečiti razvoj infekcije koja zaista nije poželjna!

 • Kad se ponavlja operacija po istom rezu ožiljak će biti mnogo veći – tu ne vredi ni počinjati tretman

Potpuno pogrešno!

Kad se mora otvarati deo koji je već operisan hirurg ide “istim putem”, ali pazi da se ožiljak NE pogorša! Ima situacija gde hirurg  može odstraniti deo finroznog (ožiljnog) tkiva koji je ostao od “stare” operacije i tako smanjiti ožiljak!

Sve ovo neće vredeti ako se na vreme ne započne tretman, pa nije tačno da reoperisanu ranu treba ostaviti da sama zaraste i ožiljava! Pravovremena terapija će pomoći!

 • Treba odmah počet tretman rane posle operacije – biće bolji rezultati

NIKAKO!

Dok rana ne zaraste i dok se ne skinu konci (to je bar 7 dana od operacije) NEMA tretmana ožiljka! Terapija, dakle, počinje čim se skinu konci, rana je suva.

Koža od posekotine ponekad može biti crvenkasta i blago otečena, ali se NE širi i nema bola i “pulsiranja” to skoro sigurno NIJE infekcija i nije razlog da se izbegava.

 • Prve rezultate treba očekivati već posle par nedelja terapije.

NIJE TAKO!

Prvi vidljivi rezultati  se reko vide pre četiri nedelje tretmana. Zato, nemojte brinuti što neće biti brzih efekata – to je naprosto nemoguće.

Bez dvomesečne primene nema pravih efekata, a kod većih ožiljaka je potrebno sprovoditi tretman i znatno duže! Na kraju treba znati da svako dete različito reaguje na povredu, pa je i dužina tretmana različito.

 • Čim bude bolje – treba prekinuti tretman

oziljak 1

Ne treba!

Treba nastaviti najmanje 6 do 8 nedelja od jasnih željenih efekata tretmana  – to će obezbediti pravi i dugoročan efekat terapije ožiljka.

 • Treba biti oprezan sa preparatom za ožiljke, ima dosta neželjenih efekata

Kad se odabere pravi preparat – silikonski gel, ove nije tačno, praktično nema neželjenih efekata!

 • Šta je najbolje korisititi za sprečavanje nastanka ružnih ožiljaka

Naš predlog je silikonski gel (Dermatix ultra) koji je izuzetno efikasan, a praktično je bez neželjenih efekata. Postoji nekoliko formi preparata, a za veće ožiljke su idealne Dermatix silonske pločice! Ima ih u formi flastera i to je odlična varijanta za ožiljke na čelu. Detaljno uputstvo se dobija uz preparat, a veoma se jednostavno koristi!

Ako se tretman počne na vreme, sprovodi pravilno i traje dovoljno dugo rezultati su fantastični.

Podeli:

Komentari

 1. Sanja lekic says:

  Da li modete da mi preporučite neku dobru kremu protiv ožiljka posle operacije?

 2. Vidosavljevic Gordana says:

  ZASTO ME BOLE UNUTAR SAVA OZILJCI POSLE 5 GODINA OD OPERACIJE

 3. Milena says:

  Kako tretirati oziljak kod dece na glavi posle skidanje konca. Da li koristiti melem . Beba godinu ipo dana . Unapred zahvalna

 4. Miroslav says:

  Dete 4god imalo je povredu na obrazu dubina 1cm,nakon skidanja konca po preporuci lekara mazali smo dva dana pantenol kremu onda smo krenuli sa melemom za oziljke Melspocar-D,onda sam primetila da se oziljak širi ali jos uvek nije otpala ranica.Molim vasu preporuku

Strana 2 od 2<12

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA