Svakodnevnica deteta između 9-12 meseci

Kako izgleda svakodnevnica deteta koje će uskoro da napuni godinu dana? Koliko dete treba da spava i koje igre su najbolje za njega u ovom periodu? Do kada dojiti ili davati flašicu?

Foto: Pixabay

Mama ima uvek milion pitanja koje joj se vrzmaju po glavi. Izdvoji smo za vas najvažnije karakteristike ovog doba.

Ishrana

Tokom cele prve godine majčino mleko ili zamena za njega imaju ključnu ulogu u ishrani deteta. Do prve godine, po mišljenju brojnih stručnjaka, novu hranu treba uvoditi jednu po jednu, uz nekoliko dana razmaka kako bi lakše prepoznali moguće znakove alergije na hranu i identifikovali koja je hrana odgovorna za njih. Generalno, roditelji bi trebalo da izbegavaju da detetu daju kravlje mleko ili hranu koja bi mogla da izazove reakciju (kao što su proizvodi na bazi kikirikija ili belanca) sve do prvog rođendana.

Kako beba postaje sve pokretnija i jede više hrane za bebe i čvrstih obroka, dojenje i hranjenje na flašicu postaju sporedni. Ukoliko se pitate da li je ovaj period dobro vreme da prestanete sa dojenjem, bazirajte tu odluku na svojim željama i interesu (ili nezainteresovanosti) deteta. Neke majke se osete povređenim kada beba neće da sisa. Važno je da shvatite da to nije odbacivanje. U pitanju je samo jedna od brojnih prekretnica u ovom periodu na detetovom putu ka postizanju veće nezavisnosti. Ukoliko, međutim, želite da nastavite sa dojenjem, znajte da bebe često prolaze kroz fazu nezainteresovanosti, i da će nastaviti da sisaju ukoliko budete strpljivi.

Dobar način da dete odviknete od flašice u ovom periodu je da uvedete plastičnu šolju, ovaj  predmet predstavlja odličan način da ovaj prelaz prođe glatko. Istovremeno dok nudite detetu šolju, učinite flašicu manje interesantnom tako što ćete je napuniti običnom vodom. Flašica koju dete popije pre odlaska u krevet je obično poslednja od koje će se odvići. Obavezno očistite zubiće bebi između te flašice i spavanja tako što ćete čistom krpicom ili mekanom četkicom za zube (bez paste za zube) preći preko zubića, i nikad ne ostavljajte praznu flašicu u detetovim ustima.

Spavanje

Vreme koje beba provede u snu se blago menja samo između 6 i 12 meseci (u proseku dete spava 14 i po sati sa 6 meseci, i 13 i po sati sa godinu dana). Najuobičajeniji obrazac spavanja u ovom uzrastu, ukoliko je beba stekla naviku da spava tokom noći, je spavanje 10 do 11 sati tokom noći zajedno sa dva dnevna perioda sna koja se vremenom skraćuju.

Povremeno, bebe mogu da odspavaju na kratko po treći put, predveče. To, međutim, ne znači da sve bebe dobro spavaju u ovom uzrastu. Najveći broj njih nije usavršio noćno spavanje, a čak i one bebe koje su ranije dobro spavale mogu da se bude noću kada postaju svesnije svoje okoline i žele da testiraju šta će se dogoditi ako zaplaču tokom noći.

Održavanje rutine odlaska u krevet – kao što je hranjenje, kupanje, oblačenje pidžame i čitanje knjige – mogu da pomognu detetu da shvati da se bliži vreme za spavanje i da lakše zaspi.

Igranje

Kroz igru bebe otkrivaju svoju okolinu – otkrivaju povezanost stvari, primenjuju veštine koje su naučile i uče kako stvari funkcionišu. Ubacivanje igrački u kutiju i izvrtanje igračaka na pod iznova i iznova možda deluje kao uzaludna zabava, ali ova igra dozvoljava detetu da nauči važnu lekciju.

Dozvolite bebi da se igra sa predmetima različitih veličina, oblika i tekstura i sigurno će joj biti omiljena, posebno kako dete razvija sve bolju kontrolu nad svojim pokretima.

Igra skrivanja i otkrivanja lica je za decu ovog uzrasta i dalje strašno zabavna jer kroz nju uče da predvide šta će se dogoditi i iznova pokazuju zadovoljstvo zbog toga što uspevaju u tome.

Ponavljanje igre će omogućiti bebi da ostvari interakciju i usavrši veštinu koju ponavlja.Kad vaša beba počne da se kreće oslanjajući se na nameštaj i da hoda, igračka za guranje, kao što su kolica sa drškom do visine bebinog struka, može da joj pruži dodatni podstrek da nastavi da se trudi.

Na šta obratiti pažnju

Postoje razne varijacije u sposobnostima među decom starosti od 9 do 12 meseci, ali obavezno se obratite pedijatru ako brinete zbog nečega.

  • Traži skrivene predmete do 12 meseci.
  • Pokazuje stvari i gleda slike do 12 meseci.
  • Puzi, ustane, hoda oslanjajući se na nameštaj ili hoda na bilo koji način do 12 meseci.
  • Odgovori na igre kakva je skrivanje i otkrivanje lica do 12 meseci.
  • Guguće i imitira zvukove.
  • Razume jednostavne reči (mama, lopta), ume da maše u znak pozdrava ili prati jednostavne komande.

Najboljamamanasvetu

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA