Svako treće dete u Novom Sadu nije primilo MMR vakcinu

Tek 62,2 odsto dece u Novom Sadu primilo je MMR vakcinu u 2017. godini, što Novi Sad čini opštinom u Vojvodini sa najnižim uspehom kada je u pitanju obuhvat vakcinacijom protiv morbila.

Foto: Pixabay

U Novom Sadu je takođe postignut najmanji obuhvat revakcinacije protiv morbila, rubeola i zaušaka, koja je predviđena pre polaska u prvi razred osnovne škole, pokazuje „Izveštaj o sprovedenoj imunizaciji na teritoriji Republike Srbije u 2017. godini“, koji je izdao Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Iako je za 2017. godinu planirano da se vakciniše više od 4000 mališana protiv dečije paralize, u Novom Sadu je skoro 250 dece ostalo bez imunizacije protiv dečije paralize.

Gotovo identična situacija je sa imunizacijom protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja. Ipak, kada je reč o revakcinaciji, Novi Sad se ponovo našao među opštinama u kojima je postignut najmanji obuhvat vakcinisanog stanovništva sa samo 76,4 odsto vakcinisanih četrnaestogodišnjaka.

Više od 90 odsto novorođenčadi i dece u prvoj godini života primilo je vakcinu protiv hepatitisa B, dok je u dvanestoj godini života samo 43,3 odsto mladih Novosađana ponovo primilo imunizaciju na ovu bolest, što znači da je odstupanje obuhvata vakcinacijom u dvanaestoj godini u odnosu na očekivane vrednosti značajno.

I pored uspostavljenog kontinuiranog snabdevanja vakcinama, naročito MMR-om, realizovani obuhvat vakcinancije u Novom Sadu je daleko ispod ciljnog, na šta je uticalo i odbijanje roditelja da njihovo dete primi vakcinu, potpomognuto uticajem antivakcinalnog lobija, ali, kako se navodi u izveštaju, i nedovoljno čvrstim stavovima i argumentima dela pedijatara.

Epidemijsko javljanje morbila rezultat je, između ostalog, i pada kolektivnog imuniteta. Prekidi u kontinuitetu sprovođenja imunizacije doveli su u pitanje iskorenjivanje morbila, a pad obuhvata određenim vakcinama u ciljnim grupama doveo je do rizika da dođe do epidemija sa potrebom bolničkog lečenja, ocenjuje se u izveštaju.

Podsetimo, početkom godine je u Novom Sadu proglašena epidemija malih boginja, kada su lekari apelovali na roditelje da vakcinišu decu, a krajem prošlog meseca je pedijatar Doma zdravlja na Limanu zaražena morbilama zbog izloženosti nevakcinisanoj, zaraženoj deci. Tada su iz predostrožnosti pozvana da se vakcinišu ili prime imunoglobulin sva deca koja su bila u kontaktu sa doktorkom u tom periodu.

Autor: Dragana Prica

Izvor: 021.rs

Podeli:

Komentari