Sutra počinje upis prvaka: Ne čekajte avgust da pričate sa detetom o školi

Upis đaka prvaka počinje sutra i trajaće do kraja maja. Čim se pomene škola, roditelje hvata panika, ali treba mesta ni za paniku ni za strah nema jer tu je pravilan način na koji treba da decu uvode u školski ritam i upoznaju ih sa obavezama koje ih čekaju od septembra.

U školsku 2019/2020. godinu mogu da se upišu učenici rođeni od 1. marta 2012. do 28. februara 2013. godine. Roditelji treba da ponesu sledeće dokumente: izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o pohađanju predškolskog programa, dokaz o lekarskom pregledu deteta i dokaz o prebivalištu roditelja (škole sa boljom informatičkom logistikom sve osim lekarskog uverenja pribavljaju same). Za upis je o oavezan i sstematski pregled, potvrdu izdaje pedijatar na osnovu pregleda drugih specijalista – stomatologa, oftalmologa, fizijatra, logopeda i specijaliste ORL.

A posle upisa deci treba reći šta ih sve očekuje.

„Deci treba predstaviti školske obaveze, ali ih nikako ne treba već sada uvoditi u određeni školski ritam. Treba im sve prikazati kroz igru, odnosno rečima: „Ti si već dovoljno velik/a da pođeš u školu“, jer će tako dete polazak u prvi razred posmatrati kao neko svoje dostignuće“, komentariše psihoterapeut Nbojša Jovanović i dodaje da su dece već kroz predškolski sistem upoznata sa „institucionalnim sisteom obaveza“, prilagođenim njihovom uzrastu.

„Nikako ih ne treba plašiti školom jer se kod njih time stvaraotpor prema učenju. Roditelji često i sami uplašeni prenose svoje emocije na decu. A jedini pokazatelj da im su im školske obaveze predstavljene kako treba jeste radoznalost. Kada je dete radoznalo i kada ga zanima sve što ima veze sa školom, onda polazak u školu za njega neće bit stresan“.

Psihoterapeut ističe da decu treba pustiti da se igraju sve do poslednjeg momenta, odnosno do samog školskog starta.

„Važno je zatim i da škola prvacima ne nameće odmah prevelike obaveze i da ih ne ocenjuje već da se učenje u tom uzrastu predstavlja kao neki oblik igre“, preporučuje.

Kako deca budu rasla, tako će i biti spremnija da preuzmu sve veću odgovornost. A roditelji, samo polako. Da bi dobro učilo, dete mora da zavoli školu, a da li će voleti nešto „strašno i teško“?

Žena blic

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram