Suprotan pol nije bauk

Ako su isključivo okruženi svojim polom, deca usvajaju sve stereotipe tog pola, što se kasnije odražava i na emotivni život. Da biste ovo predupredili, ohrabrite ih na muško-ženska prijateljstva

Foto: Sblackey/flickr

Vašoj princezi je rođendan, a na slavlje poziva samo drugarice. Dečaci su, kaže, “bezobrazni, ne znaju da se igraju, sve ruše i samo se biju”. Normalno je da deca do škole i u nižim razredima žele da se druže samo sa svojim polom.

Međutim, ako su isključivo okruženi devojčicama ili dečacima, usvajaju sve stereotipe tog pola, što se kasnije odražava i na emotivni život. Da biste ovo predupredili, ohrabrite ih na muško-ženska prijateljstva. Bitno je da se od malena navikavaju na društvo jednih i drugih, jer će se kao stariji brže uspostavljati kontakte i neće biti nesigurni. Roditelji ne bi trebalo da čekaju i reaguju tek kada primete da 23-godišnji sin počne da muca dok se obraća devojkama, a brbljiva tinejdžerka zaćuti čim je okruže momci ili veća grupa ljudi, već da na vreme primene ove strategije:

– Dečaci se češće igraju sa devojčicom ako u okruženju nema druge dece i nema bojazni da će ga neko gledati, a možda čak i ismevati. Kada izvedete mališana u park i vidite da se sama igra i neka slatka “vrtirepka”, podstaknite ih da se igraju zajedno. – Deca teže generalizaciji da bi jasnije razumeli odrasle, pa im je “zacrtano” da su plavo i lopta za dečake, a crveno i lutke za devojčice. Pomozite im da izađu iz tog “kalupa”, kupujte raznobojnu garderobu, okrečite zidove u žuto, zeleno, narandžasto, kupujte igračke kojima svi mogu da se igraju.

– Ako vaša devojčica za rođendan apsolutno odbija da zove dečake, pitajte je kako bi se osećala da je neko isključi iz zabave samo zato što je žensko? Podstaknite je da smisli igre koje uključuju oba pola.

Kada najmlađi uspostave model muško-ženskog odnosa, lakše će sklapati prijateljstva i uspešnije funkcionisati u emotivnim vezama.

Izvor: Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA