Super ideja: Kućna bašta bez zemlje

Mislili ste da u ovo zimsko doba možete da sadite i uzgajate samo kućne biljke?

cvece

E pa, prevarili ste se. Ako ste ljubitelj cveća i uopšte sadnje i uzgajanja bilja, evo nekoliko saveta kako da posadite biljke baš sada, usred zime, i to bez zemlje, pa da uskoro ubirate plodove, odnosno posmatrate kako rastu, napreduju i cvetaju.

Lale

Lale, Foto: pinterest

Lale i druge lukovice

Nema potrebe da čekate rano proleće da bi vam zumbul zamirisao u domu. Ne morate ni da trčite po zemlju, koju ćete sada teško naći u našim samoposlugama jer trgovci „računaju“ da nije vreme sadnje. Dovoljno je da imate vazu ili veću teglu, šljunak ili ukrasne kamenčiće iz radnji za opremanje doma i naravno – lukovice zumbula, lala, narcisa… Na dno vaze stavite šaku ili dve kamenčića, preko lepo rasporedite lukovice i dodajte vode skoro da pokrije kamenčiće. Lukovice ne smeju biti u vodi, da ne istrule. Tokom narednih dana održavajte taj nivo vode. Ubrzo ćete videti kako lukovice puštaju svoje belo korenje u kamenčiće, počeće da se pomaljaju zelene stabiljike i tako sve dok ne procvetaju.

Mladi luk

Mladi luk, Foto: pinterest

Perca mladog luka iz čaše

Došla su nova vremena, pa na pijaci tokom cele godine možete da kupite mladi luk. Evo predloga kako da ga „posadite“ da vam kod kuće uvek iznova niče i raste, a i da ga sačuvate od propadanja ako ste kupili previše vezica. Vezicu mladog luka stavite u čašu vode koju ćete držati na nekom osunčanom mestu u kući. Svaki put kada vam zatrebaju zelena perca, vi odsecite iz vaše čaše. Videćete da će uskoro izrasti nova. Naravno, nikako ne secite sva odjednom. Zeleni deo mladog luka vrlo brzo raste, takoreći na vaše oči. Isto to možete da izvedete i ako ste namerili da pojedete celu vašu vezicu s pijace. Samo onaj donji deo sa korenom, koji biste i inače odsekli i bacili u đubre, odsecite sa nešto više belog dela, stavite u posudu sa vodom i gledajte kako vaš luk raste. Kasnije, možete da ga posadite u bašti.

Salata

Salata, Foto: pinterest

Šargrepa, salata i celer

Mlado lišće šargarepe je vrlo zdravo i ukusno i možete ga dodavati salatama ili čorbicama umesto peršuna. O lišću salate i celera ne treba posebno da vam govorimo, to se kod nas ionako „tamani“. Dovoljno je da vrh šargrepe, odnosno celera ili kraj salate koji bi inače završio u đubretu, stavite u neku posudu sa malo vode i postavite u sunčani deo stana. Videćete da će lišće uskoro početi da raste.

Šargarepa

Šargarepa, Foto: pinterest

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA