Šum na srcu

Šum na srcu je prilično česta pojava u pedijatrijskoj praksi, obično bezopasna. Međutim, kod roditelja budi strah da njihovo dete ima bolesno srce, odnosno neku srčanu manu. Zbog toga ćemo odgovoriti na najčešće postavljana pitanja, kako bismo otklonili bojazan roditelja. Ima li razloga za strah?

Foto: Donnieray

● Moje dete ima šum na srcu. Da li je bolesno?

Na sreću, najčešće nije tako. Smatra se, naime, da više od 50 odsto zdrave dece ima šum na srcu. Pošto se ovakav šum sreće kod, inače, zdravog srca – on se naziva funkcionalni ili fiziološki šum (u žargonu se često naziva i šum zdravog srca). Najčešće se otkrije tokom infekcije (bilo kog porekla) praćene povišenom temperaturom.

Ovakvi šumovi imaju specifične zvučne karakteristike, koje ih odvajaju od šumova kod bolesnog srca (takozvanih organskih šumova). Iskusan pedijatar je sposoban da napravi razliku između fiziološkog i organskog šuma na srcu, pa najčešće ne saopštava odmah roditeljima da njihovo dete ima šum. Obično sačeka da prođe infekcija, pa uporedi kvalitet i jačinu šuma. Ako je slabiji ili je nestao, sasvim je sigurno da se radi o fiziološkom šumu. Ali, ako je šum istog intenziteta, upućuje mališana kod dečjeg kardiologa. Upravo je promenljivost osnovna karakteristika funkcionalnog šuma, za razliku od šuma kod bolesnog srca – koji je, uglavnom, mnogo jači i ne menja se značajnije tokom vremena.

● Da li moram HITNO da odvedem dete kod dečjeg kardiologa?

Kada saznaju da njihovo dete ima šum na srcu, roditelji ne bi trebalo da paniče. Jer, od 1000 dece sa šumom, samo tri-četiri mališana zaista ima neko oboljenje srca. Da bi se u potpunosti  isključilo postojanje srčane mane (najčešće urođene), potrebno je da se roditelji konsultuju sa dečjim kardiologom. Taj pregled nije hitan, naročito ukoliko dete nema nikakvih tegoba. Ovo se posebno  odnosi na decu uzrasta preko dve godine. Naime, sve teške urođene srčane mane se, po pravilu, ispoljavaju u prvim danima ili mesecima života. Zbog toga je veoma mala verovatnoća da dete, kome su lekari prvi put otkrili šum sa sedam ili 11 godina, ima tešku srčanu manu.

Podeli:

Komentari

 1. Dobar dan,moj brat ima 7 godina i trenira fudbal.Nedavno je bio na sportskom pregledu i rekli su nam da ima sum na srcu,ali da nije opasan jer kažu da se sum javlja kod dece ali da i nestaje.Moji roditelji su veoma zabrinuti i ne znaju sta da misle.Molim vas za odgovor hvala unapred

  Odgovori na komentar
 2. Moje postovanje!Cerkici je po rodjenju ustanovljen sum na srcu,sa 5 meseci je dobila terapiju od 4 vrste tableta i odluku da se mora zatvoriti sum transkateterskim putem.Dg:Ductus arterosus patens @25.0.Hvala Bogu intervencija je uspela i to iz prvog pokusaja i prvog puta.Idemo redovno na kontrole i nalazi UZ i EKG,pregledi sve je uredno.Al,sad imamo isti problem sa sincicem.I on je dobio odmah po rodjenju dijagnozu kao i kod cerkice.Samo sto nema nikakvu terapiju jer je DAP mnogo manji ali je zakazana intervencija sad u Januaru.Moje pitanje je kolika je verovatnoca da ce cerkica i nadalje biti dobro,dali se moze sta iskomplikovati,kako da prepoznamo simptome za uzbunu to isto vazi i za sina?I za sincica ako je manji DAP kako su nam rekli,zasto se ipak mora raditi intervencija,kako bi negativno moglo uticati na njegovo zdravlje ako se ne uradi?On je bas aktivan,veseo i ima dobar apetit i niko ne bi rekao da ima neki problem a ima 2 godine.Dok to kod cerkice nije bio slucaj videlo se da joj to smeta!Hvala Vam unapred na odgovorima!

  Odgovori na komentar
  • Kod cerke je sasvim jasno da je SVE ZAVRŠENO i tu NEMA mesta za brigu!

   Za sinčića je takođe jasno da se radi o MALOM protoku kroz duktus, pa ni tu nema razloga za brigu – da se mirno sačeka termin za za zatvaranje.

   Odgovori na komentar
 3. Moje postovanje! Molim vas samo ako može brz odgovor treniram fudbal. Imam 13 godina i danas sam bio na sistematskom pregledu. I samo me zanima sta se ne smije piti,jesti i to…el se smije piti alkohol,energetska pica i el se smije nastaviti fudbal

  Odgovori na komentar
 4. Mome sinu od 20 meseci lekari su culi neki sum pa su nas uputili na rendgen ali tek 25.01 su nam zakazali.Da je nesto strasno verovatno ne bi cekali toliko dugo na pregled?

  Odgovori na komentar
 5. Mome sinu je konstavan sum srcetu od 3-4 stepen.. mi nemamo jos mesec dana rogjenja on je rogjen 16.11 slucajno smo ga odvedili kod pedijatra i on nas prepratio kod kardiologa..dali ima mesto za brigu? Dali ovaj stepen se moze izleciti sam po sebe radi se za otvor izmegju dve komore srcetu.. fala vam

  Odgovori na komentar
Strana 25 od 25<<<2122232425

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA