Studija: Imati ljubimca ima fantastičnu korist za dečji fizički i društveni razvoj

Deca koja dolaze iz porodica koje imau pse i redovno oslaze  u šetnju sa psima ili se aktivno igraju sa njima bolje se ponašaju  od svojih vršnjaka koji su odrasli bez psa, otkrila je nova studija.

Foto: Pixabay

Studija koja je nastala u saradnji Univerzitetom Western Australia i institutom Telethon Kids navodi da su deca u uzrastu od dve do pet godina koja su imala pse “imala smanjenu verovatnoću problematičnog ponašanja i problema s vršnjacima, kao i jače izražena socijalna ponašanja poput deljenja i saradnje”.

Pozitivni efekti  odrastanja sa psom povećavali su se proporcionalno tome koliko su se deca šetala ili igrala sa porodičnim psom.

“Sve više shvatamo da imati  kućnog ljubimaca u porodici  može imati fantastičnu korist za dečji fizički i društveni razvoj”, izjavila je jedna od istraživača, Hayley Christian.

“Naše prethodno istraživanje pokazalo je da kućni ljubimci mogu biti posebno korisni za decu školskog uzrasta, ali ovo najnovije istraživanje pokazuje da se koristi pojavljuju još pre – upravo od ranog detinjstva”, istakla je Christian koja priznaje kako su se i istraživači “iznenadili shvativši da je sama prisutnost psa povezana s mnogim pozitivnim ponašanjima i osećanjima”.

Prema studiji koja je obuhvatila 1646 roditelja, dece iz porodica koja imaju pse –  imaju 30 do 40 posto manju verojatnoću da će imati problema s ponašanjem ili vršnjacima. Takođe imaju 23 posto manje ukupnih teškoća i 34 posto je veća verovatnoća da će imati socijalno ponašanje u poređenju s vršnjacima koji nisu odrastali uz pse.

Šetanje psa u društvu porodice  barem jednom nedeljno i aktivno igranje sa psom tri ili više puta nedeljno povećalo je verovatnoću socijalnog ponašanja predškolaca do 74 posto, a ukupne poteškoće smanjilo za 36 posto, prenosi People.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA