Stočari Etiopije gladuju

Pokrajina Mojala, Etiopija- Septembar 2011
Indrias Getachew
Stočari iz Borena upozoravaju : “Stoka nam je uginula, ako hitno ne stigne pomoć, mi smo na redu”.
Mnoge bebe su spašene zahvaljujući Ambulantama za terapeutsku ishranu koje podržava UNICEF, ali su potrebna dodatna sredstva za dalji rad.

Berida Jateni izgleda zabrinuto, mršavo i mnogo starije od svojih 40 godina. Sedeći pored svoje kolibe u sušom pogođenoj Boreni, blizu Kenijske granice, ona objašnjava uticaj izostanka kiša na uništavanje stočarskog načina života. Priča kako je imala stado od 40 goveda. Sada joj je ostalo pet, a i ta grla će uskoro uginuti.

Truli leševi stoke svedoče o tragediji koja je zadesila Borenu u poslednje dve godine. Od tada nije pala pristojna kiša. Uništena su ogromna stada, od kojih je zavisio opstanak stočara. Oni koji su imali mogućnosti napustili su najugroženiju oblast u blizini granice sa Kenijom i pošli u potragu za vodom. Poveli su sa sobom jedina preživela grla.

U stočarskim porodicama koje su ostajale bez ključnih izvora prihoda, posebno su stradala deca. Beridina najmlađa ćerka, desetomesečna Firdoze Liben, ima težak oblik akutne neuhranjenosti. Do sada se hranila kravljim mlekom, ali sada gladuje, jer su krave uginule. Berida je doji, ali bebi to nije dovoljno, a kako ni majka nema dovoljno hrane, sve je mršavija i iscrpljenija. Ukoliko se ne bude ubrzo lečila, Firdoze će umreti. Mleka nema čak ni u prodaji. Mnoga deca su u istoj situaciji kao i mala Firdoze.

Stoka je uginula, a ljudi iz ove oblasti se plaše da su, ukoliko pomoć hitno ne stigne, sada oni na redu. Na sreću, nešto od pomoći je već stiglo. Evidentirana su izgladnela deca i prema stepenu izgladnelosti upućivana u zdravstvene stanice. Kada je majka donela Firdoze u jednu od njih, desetomesečna beba je imala 5,7 kilograma. Nakon dve nedelje tretmana terapeutskom hranom, beba je imala 6,4 kilograma.

Mnoge bebe su spašene zahvaljujući Ambulantama za terapeutsku ishranu koje podržava UNICEF, a koje rade u okviru Vladinog programa zdravstvene zaštite. Više od 16.000 zdravstvenih stanica radi u zemlji. Od 2008. Godine UNICEF podržava trening zaposlenih i obezbeđivanje zaliha za Ambulante za terapeutsku ishranu.

Vlada Etiopije procenju da će više od 150.000 dece mlađe od pet godina biti podvrgnuto tretmanu protiv teške akutne neuhranjenosti, tokom druge polovine 2011. godine.

UNICEF-u su neophodna dodatna sredstva da omogući radnicima u zdravstvenim centrima i ambulantama da nastave sa spasavanjem dečijih života.

Donacije se i dalje prikupljaju putem slanja SMS poruka na broj 9009, donacijom na račun UNICEF-a kod Komercijalne banke br. 908-20501-70, poziv na broj 43973-0070000000009, svrha uplate: 916 – „Pomoć za Afriku”.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA