Stiže nam epidemija morbila? Rekordno niska vakcinacija MMR-om

Prošle godine vakcinisano je 72 odsto dece što nije dovoljno da bi se epidemija sprečila, a najkritičnije brojke su u Novom Sadu gde je protiv morbila zauški i rubeole vakcinisano 24 odsto dece.

Foto: Canva

Iako je pronalazak vakcine protiv morbila znatno smanjio smrtnost od ove bolesti, i dalje postoje mnogi koji odbijaju da vakcinišu svoju decu.

O opasnostima je govorio epidemiolog dr Dragoslav Popović, predsednikom Udruženja za javno zdravlje i konsultantom UNICEF-a i svetske zdravstvene organizacije za vakcinaciju i imunizaciju u jutranjem program TV Prva.

Na pitanje da li Srbiji preti epidemija budući da je vakcinisano ispod 85 odsto dece što je prema navodima mnogih pedijatara znak da je epidemija na pragu, doktor Popović je za TV Prva istakao:

“Veći problem je to što je ovo trend već treću godinu zaredom, a kada se epidemija pojavi biće kasno. Uzroka za ovakvo ponašanje ima više, ali najvažnije je da roditelji što pre vakcinišu decu, od 12 meseci”.

On je istakao da rekordno nizak odaziv može vrlo lako da dovede do epidemije.

Pročitajte i Sve o MMR vakcini

“Morbili su jednovirusno oboljenje koje zahvata svakog, ugroženi su oni koji ne mogu da prime vakcine, zbog primarnih bolesti… Njih možemo da sačuvamo, ako imamo vakcinuaciju koja obuhvata više od 95 odsto populacije…”, naveo je on

Na pitanje ko sve spada u rizičnu grupu, dr Popović je objasnio da svako ko do sada nije imao kontakt sa ovom vrstom zaraze može da oboli.

“Ovo je jedna od dečijih bolesti, ali kod odraslih koji nisu imali kontakta sa njom situacija je mnogo opasnija. Prošle godine je zabeleženo 15 smrtnih slučajeva i pored svih zdravstvenih usluga koje pružamo… Nemojmo se igrati… Deca se u prvim godinama nalaze u fazi razvoja, svaka bolest ih uspori, nema potrebe da se igramo sa takvim stvarima, vakcine su pouzdane i proverene”, istakao je on.

Preporuka roditeljim koji izbegavaju vakcinaciju, zbog straha od autizma je da konsultuju svoje pedijatre, a oni da ih uvere i objasne im da nema mesta za takvu vrstu bojazni i da je vakcina dobar izbor kaže, dr Popović.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA