Stisnute pesnice kod beba – refleks hvatanja šake

Refleks hvatanja je prisutan na samom rođenju i zato sve bebe imaju čvrsto stisnute pesnice kada se rode. Kada prstom dodirnemo bebin dlan, njena šaka će se odmah zatvoriti oko našeg prsta. Isti refleks postoji i na stopalima.

Foto: Kulden

Ovo je test kojim lekar na pregledu proverava prisustvo refleksa i to roditelji ne smeju da rade kod kuće. Nasuprot tome treba maziti nadlanice kako bi je stimulisali na otvaranje šaka što beba i sama povremeno spontano radi. Prevlačenje plišanih igračaka preko bebinih nadlanica takođe dovodi do opuštanja i otvaranja šaka.

1 mesec – beba uglavnom drži šake zatvorene ali nisu stalno stisnute u pesnice.

2 meseca – beba počinje da pruža ruke ka majčinom licu ali kako ne može da je dohvati otvaraće šake. Zato treba stavljati plišane igračke, najbolje šarenu loptu ispred bebinih ruku.

Razvoj pokreta ruku prolazi kroz različite faze, beba najpre fiksira, zatim prati igračku pa tek onda priža ruke. Za ovu složenu aktivnost neophodna je stabilnost glave, vrata i trupa u prostoru da bi preko vidnih i akustičnih mehanizama mogla da napravi pokret ka predmetu.

3 meseca – refleksno stiskanje pesnica postepeno se gubi i bebine šake se susreću ispred njenog lica, počinje da se igra prstima, da ih gleda i stavlja u usta i tako se upoznaje sa svojim telom. Veći deo vremena kad je budna provodi sa obema rukama u ustima. Ovo je važan momenat bebinog razvoja i nikako ga ne treba ometati stavljanjem cucle u usta ili rukavica na ruke. Beba stiče važna iskustva o sebi i stvarima koje je okružuju upravo preko usta.

Ako sa tri meseca još uvek ima čvrsto stisnute pesnice obavezno na to treba skrenuti pažnju njenom lekaru.

4 meseca – po prvi put beba voljno hvata pruženu igračku. Da bi to mogla da uradi treba joj dati zvečku sa polukrugom ili u obliku obruča, jasnih boja i to sa strane kako bi poluotvorenom šakom mogla da je uzme. Beba će staviti preko zvečke i drugu šaku a onda će je strpati u usta. Nemojte davati bebi igračku pastelnih boja  jer treba da je vidi kada je stavi ispred lica uspostavljajući koordinaciju oko – šaka.

U ovom uzrastu treba okačiti igačke ispred bebe (bebi gimnastika) kako bi ih dohvatala i igrala se njima jer samo ponavljanjem pokreta naučiće da ih kontroliše pa će oni vremenom biti sve skladniji.

5 meseci – beba uvežbava hvatanje igračaka i to radi sve svesnije uz bolju koordinaciju oko – ruka. Sada je palac opružen i učestvuje u hvatanju. Kada uhvati kocku posmatra je i premešta u drugu ruku što znači da je uspostaljena funkcija otpuštanja. Ukoliko pri pokušajima da uhvati igračku bebi to ne polazi za rukom obavezno se zbog toga obratite lekaru.

6-7 meseci – beba sada treba sama da se okrene sa leđa na stomak. Da bi ovo mogla da uradi pre toga treba da počne da hvata igračke preko sredine tela na drugoj strani. U pokušaju da dohvati igračku težina tela se automatski prebacuje na bok što dovodi do okretanja. Beba hvata igračku celom šakom, okreće je u rukama ka srednjem prstu i palcu. Ovo je poslednji momenat kada u potpunosti treba da iščezne refleks hvatanja.

Da bi roditelji mogli pravilno da stimulišu razvoj funkcija šake i ruke moraju da znaju  da prepoznaju i na pravi način zadovolje razvojne potrebe deteta.

Snezana MilanovićAutor: Snežana Milanović

diplomirani fizioterapeut, senzorno-integracijski pedagog, SI Baby terapeut, MarteMeo Therapist/Colleague Trainer, licencirani instruktor IAIM masaže beba i MISP masaže dece.

Osnivač „Centra za korektivnu gimnastiku“ 1997 i suosnivač Kabineta za senzornu integraciju i ranu intervenciju „Senzorijum“ 2017 u Beogradu. Stručni saradnik časopisa Moj pedijatar i Zdravo dete, brojnih portala namenjenih roditeljstvu i zdravom odrastanju beba i dece. Stručni saradnik časopisa Pedijatar dijagnostičko-terapijske preporuke.

Kontakt: milanovic.fizio@gmail.com

Podeli:

Komentari

 1. Milena says:

  Pozdrav,
  Imam jedno pitanje. Naime, beba od 6.5 meseci, vec mesec dana se steze kada uzme igacku (ili bilo koji drugi predmet) kao da zeli da je pokida/pocepa. Ali pri tome koristi toliko energije i snage da se sva oznoji u veoma kratkom periodu i sva se zacrveni. Kad joj se oduzme predmet, onda prestane sa stezanjem, kao da nista nije bilo. Bili smo kod pedijatra na pregledu i rekao je da nije povezano sa stomacnim tegobama niti sa rastom zubica. Interesuje nas sta bi to moglo da bude i da li treba nesto da preduzmemo po tom pitanju jer traje vec duze vreme.

  Hvala

  • MojPedijatar says:

   Ako je sve drugo u redu – beba lepo napreduje, normalno se razvija, ovo ne bi trebalo da bude za brigu.

 2. Tijana says:

  Zdravo,
  Moja beba ima 2,5 meseca i konstantovano je da ima hipertonus prednjih vratnih mišića.Pesnice su uglavnom većinom vremena jako stegnute i doktorka kaže da ne bi to tako trebalo i dala mi je uput za neurologa.To mi izgleda kao neki ozbiljan problem.Da li da brinem dok ne odem na pregled ili je to stanje povezano sa hipertnusom?

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda se to zaista NE može proceniti, ali se skoro sigurno radi o jednoj od manifestacija hipertonusa.

 3. Kristina says:

  Postovani,
  Moj sin ima 17 meseci, dok spava uglavnom drzi cvrsto stisnute sake.. Takodje, primetim i u toku dana kada je opusten da mu sake ipak stoje skupljene u pesnicu… Inace od samog pocetka odlicno napreduje, ne znam da li je ovo mozda neki problem ili je normalno..?

 4. Ivana says:

  Poštovani, moj sin uzrasta 13meseci,vec mesec dana kada drzi predmet u ruci(najcesce njegovu omiljenu igracku), stiska jako i trese glavom, kao da ce da pocepa i u tom momentu dok to radi dize gornji kapak na levom oku. Desava se da to ponavlja nekoliko puta za redom. Da li postoji razloga za brigu. Unapred hvala

 5. Snezana says:

  Imam unuka od 3 meseca kome su pesnice uglavnom skupljene opruzi ih pinekad ali retko da li treba nesto preduzeti?

 6. Anela says:

  Postovani imam sina 3 meseca sake drzi jos uvek cvrsto stegnute u pesnici dali je to normalno i sta da preuzmem


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA