Stimulacija može poboljšati razvoj inteligencije kod vašeg deteta

Intelektualni razvoj deteta teče do dvanaeste godine i prolazi kroz različite faze. Razvoj senzornih i motornih sposobnosti završava se ranije.

Foto: Pixabay

Pri kraju druge godine, dete je već ovladalo većinom potrebnih motornih veština.

Adekvatna stimulacija može poboljšati razvoj inteligencije kod vašeg deteta. Za razvoj deteta važnije je vreme provedeno s decom od ekonomskog statusa. Naučnici su utvrdili da su ljubav, briga i istinsko zanimanje roditelja za dete, svakodnevno bavljenje detetom, daleko važniji od obrazovanja roditelja, profesije, bogatstva ili brojnosti porodice.

Igre memorije odlične su za razvoj sposobnosti percepcije i koncentracije. Pored toga, tu su i društvene igre. Oko treće godine deca su spremna za igranje igara po unapred utvrđenim pravilima. Najjednostavnije su one koje podrazumevaju uvežbavanje brojanja, kao što je npr. “Ne ljuti se čoveče”.

Za iks-oks igru nije potrebno čekati da dete zna da piše i da je igra na papiru. Dovoljno je nacrtati tablu i pripremiti dve grupe identičnih predmeta i igra može da počne. Napredovanje u ovoj igri podrazumeva razmišljanje unapred i pravljenje “strategije”, čime se uspešno “zagrevaju male sive ćelije”.

Sve vrste slagalica su odlična sredstva za razvoj opažanja, memorije, uočavanje odnosa deo-celina. Crtanje je značajno za razvoj kreativnosti. Crtanje podstiče maštu. Kroz crteže se može mnogo toga saznati o emocijama deteta. Crtanje takođe može podstaći i intelektualni razvoj.

Za bebe preporučujemo šarene veće igračke koje su mekane. Kupite igračke raznih boja i stavite ih tako da ih dete vidi. Puštajte lepu muziku uz koju će mališan da se opusti i smiri, i dozvolite bebi da se igra s vodom dok je kupate. Fiziolozi smatraju da vežbe s bebinim prstićima treba početi od najranijeg detinjstva. Blago milovanje, masiranje i razgibavanje prstića možete da radite već sa šestomesečnom bebom. Veoma dobre vežbe mikromotorike i govora su stare razbrajalice.

Fizička aktivnost je vrlo bitna kod dece, kao i što više vremena provedenog u prirodi. Dete će biti zdravo i otporno na bolesti. Trčanje, preskakanje, dodavanje lopte – aktivnosti su koje stimulišu rad oka (akomodaciju) i time preventivno deluju na neke od poremećaja učenja. Najobičnije dodavanje lopte od sunđera, prikladne i za dnevnu sobu, razvija akomodaciju, koordinaciju pokreta, hvatanje prstima.

Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA