Šta znači kada je dete “opsednuto” samo jednom vrstom igračaka

Da li bi trebalo da se brinete ako su dinosaurusi, gmizavci ili autići sve što interesuje vaše dete? Evo šta kaže nauka.

Foto: Pixabay

Decenije naučnih istraživanja pokazale su da je dečja “opsesija” jednom konkretnom vrstom igračaka u radnom detinjstvu odlična stvar!

Ako imate dete koje interesuju, recimo, SAMO dinosaurusi, ili samo autići, ili samo morska stvorenja, ili bilo šta, ali isključivo i nepokolebljivo – bez brige.

Tri nezavisna naučna istraživanja pokazala su da su deca koja su u ranom uzrastu (tipično između 2. i 6. godine) pokazivala tako specifična interesovanja za određenu vrstu igračaka, kasnije generalno inteligentnija od dece koja nisu pokazivala takva interesovanja.

Studija naučnika sa Jejla pokazala je i da su takve “opsesije” konkretnom vrstom igračaka znatno češće kod dečaka nego kod devojčica (mada se javljaju i kod devojčica).

“Tako intenzivno interesovanje za nešto konkretno je odlično za samopouzdanje deteta”, kaže dečji psihijatar iz Džons Hopkins bolnice, dr Keli Čen.

Studija iz 2008. pokazala je i da tako izraženo i usko usmereno zanimanje, konkreno za dinosauruse koji zahtevaju određeni nivo konceptualnog razvoja, sjajno utiče na sposobnosti deteta da zadrži pažnju na nečemui, kao i na upornost i veštine traganja za informacijama u kasnijem uzrastu.

Ukratko, ta intenzivna i konkretna zainteresovanost za određenu vrstu igračaka, pomaže deci da kasnije bolje uče i budu pametnija.

I to savršeno ima smisla.

Deca koju nešto tako jako interesuje, uvek će želeti da saznaju još nešto, da im pročitate još neku knjigu, da im tačno objasnite (sa 4 godine) koliko je to “30 metara koliko je ovaj bio dugačak”, da im pokažete koliko su im tačno bili zubi, a kolicki mozak, da hiljadu puta ponovite ko je koga jeo i ko se kako tačno zvao…

Uvek će imati stotine pitanja na koja će želeti odgovor, ali odgovor koji ima smisla.

A takvo dete nikad neće kasnije učiti “samo za test” ili “samo za peticu”, jer je još u najranijem detinjstvu imalo prirodni poriv da sazna (što) više.

Mondo

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA