Šta znače oznake na ambalazi za jaja?

Naučite da čitate oznake na ambalazi i izaberite zdrava jaja baš onakva kakva su vam potrebna.

Foto: Pixabay

Kada kupujete jaja u prodavnici možda u brzini ne gledate oznaku na kutiji proizvođača – tačnije ne obraćate pažnju na slovo na ambalaži. A to malo slovo mnogo govori o jajima koja kupujete.

Nije svejedno da li su mala, velika, šiljata, kako izgleda žumace, belance… a još više je važno koje slovo imaju na sebi.

Ona sa oznakom A kvaliteta su sveža jaja, ali to nije sve – raspoređena su u sedam klasa koja se označaju slovima – E, D, C, B, A, S, SS – razlika se tiče veličine, odnosno svako slovo označava težinu za tu klasu.

E – ispod 45 grama;

D – 45- 50 grama;

C – 50-55 grama;

B – 55-60 grama;

A – 60-65 grama;

S – 65-70 grama;

SS – 70 grama i više.

Iako svi misle da su najbolja krupna jaja, savet je da kupujete ona srednje veličine. U našim prodavnicama najčešće se nalaze ona sa oznakama od C do S.

Kupujte pakovanja poznatih proizvođača jer ćete tako biti sigurniji da su prošla neophodnu kontrolu kvaliteta.

Čuvajte jaja u orginalnoj ambalaži najduže mesec dana od datuma naznačenog na kutiji.

Boja žumanceta zavisi od načina ishrana koka. Tamno žumance znači da se koka hranila biljem, travama, žuto da je uzimala kukuruz, bledo žuto da se hranila pšenicom…

U svakom slučaju, lepša i kvalitetnija jaja su onih koka koje se hrane kao nekad kod naših baka na selu i mogu slobodno da kljucaju. Takvih jaja ima veoma malo po prodavnicama, osim ako naletite na ona sa oznakom organske proizvodnje.

Zato se mnogi odlučuju za kupovinu kod domaćih proizvođača na pijacama. Pošto nema garanta koliko su sveža jaja kod pijačnih prodavaca najjednostaviji način da to proverite je sledeći – stavite jedno pored uha i blago protresite. Ako ništa ne čujete, sveže je!

Dugi način je da ih posle kupovine potopite u vodu, ako isplivaju – nisu za jelo!

Obratite pažnju i na oblik, kvalitet ljuske. Boja nije presudna i ona zavisi od boje koke nosilje.

I sada kada znate kakva jaja da kupujete, važno je i da ih konzumirate. Ova namirnica je visokog nutritivnog nivoa, odličan je izvor proteina, sadrži minerale fosfor, magnezijum, gvožđe, kao i vitamine A, D, B, E.

Yumama

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram