Šta žele deca nakon razvoda?

Tokom razvoda ne pate samo partneri . Za decu je to takođe teško razdoblje . Evo 15 želja koje deca žele i o kojima razmišljaju kad je reč o razvodu njihovih roditelja.

Kad se porodica raspadne , deca najčešće reaguju tugom i uglavnom ćute . Šta misle i žele u toj situaciji ?

 • Ne zaboravite nikada ! Ja sam dete vas oboje . Sada živim sa jednim roditeljem koji o meni najviše brine , ali potreban mi je i drugi roditelj .
 • Ne pitajte me , koga više volim . Volim vas oboje jednako . Nemojte zato  govoriti loše o drugom roditelju jer to me boli .
 • Razgovarajte kao odrasli ljudi . Nemojte mene koristiti kao posrednika koji će drugog roditelja rastužiti ili razbesniti .
 • Nemojte biti tužni kad idem drugom roditelju . Tamo će mi biti dobro . Ja bih najradije da možemo biti svi zajedno , ali ne mogu da se podelim na dva dela samo zato što se naša porodica raspala .
 • Nemojte planirati nešto u vreme koje je namenjeno drugom roditelju . Jedan deo vremena pripada mami , a drugi deo vremena pripada tati . Budite dosledni u tome .
 • Nemojte me ostavljati pred vratima kao paket . Razgovarajte kratko o tome kako da nam svima život bude lakši . To su ujedno i kratki momenti kad smo svi zajedno . Nemojte mi pokvariti te trenutke .
 • Ako ne možete razgovarati , neka me drugi roditelj pokupi iz vrtića ili kod prijateljice .
 • Nemojte se svađati preda mnom . Budite uljudni i pristojni kao što ste pristojni i pred drugim ljudima i kao što to tražite i od mene .
 • Nemojte mi pričati o stvarima koje još uvek ne mogu razumeti . Razgovarajte o tome sa drugim odraslima , ali ne sa mnom .
 • Dopustite da dovedem prijatelje i kod mame i kod  tate. Želim da vas oni oboje upoznaju .
 • Recite mi otvoreno kad nemate novaca . Više me raduje vesela igra koju ćemo se igrati zajedno , nego nova igračka .
 • Budite ljubazni prema novom partneru drugog roditelja . Jer i ja se moram s njim nekako sprijateljiti , a to će mi biti lakše ako se ne ogovarate preko mene . Osim toga bilo bi najbolje da oboje nađete drugu osobu i time više ne budete toliko ljuti jedan na drugog .
 • Ne morate uvek smišljati nove i super zabavne izlete ili provode . Meni je najlepše kad smo zajedno, igramo se, dobro smo raspoloženi i kad je sve u redu .
 • Pokušajte, koliko je to moguće,  zadržati stvari onakvima kakve su bile pre no što ste se razveli . To se odnosi na moju sobu,  ali i na sitnice,  na primer želim raditi ono što smo mama i ja pre radili i isto to želim s tatom .
 • Budite u dobrim odnosima sa bakom i dedom drugog partnera . Oni će verovatno biti na strani svog deteta što biste i vi bili da meni ide loše . Ne želim izgubiti baku i dedu.
 • Budite optimistični . Vaš brak nije uspeo , ali to ne znači da i vreme posle trebamo živeti u istom lošem raspoloženju . Razgovarajte o tome,  nemojte se svađati . Ne koristite moje molbe da to bude tako, s ciljem da prebacujete drugome . Ako to radite , znači da niste svesni kako se ustvari osećam i šta mi je potrebno kako bi se osećao bolje.

Izvor: Roditelji

Podeli:

Komentari

 1. Milena says:

  Dobro vece!Ja sam Milena iz Nisa.Pre mesec dana sam se razisla sa suprugom,nakon 20 godina braka.Brak je bio od pocetka promasaj,ja sam dala sve od sebe ,trpela fizicka i psihicka maltretiranja uz sve to i deca su sve to gledala i slusala.Naime iz tog braka imamo dve devojcice od 20 i 17 godina.Obe su jako vezane za mene.Nakon razilazenja bivsi suprug je pretio,plakao,vredjao ali ovog puta se nisam pokorila .Ostala sam pri odluci da se razidjemo.Starija cerka je bila u svakom trenutku pored i uz mene.Nikada im lose nisam pricala o ocu iako su svedoci svega loseg a i dobrog naravno.Bilo je i lepih trenutaka pre bih rekla normalnih renutaka .Imamo zajednicki stan i deca su ostala kod njega da ne bi bio sam i tuzan zaboga.Deca su pristala.Trpela sve vreme razne gluposti i uvrede upucene meni preko njih.Nikako ne zeli da shvati da je kraj i nikako ne prestaje pricati pred decom lose o meni.E sada zeli razvod sto pre i kada sam mu ja rekla da zelim pola stana koji cu naravno da unovcim i kupim sebi i deci neki manji on je burno reagovao i na to rekao da ja cu sa decom kao podstanar a ti zivi .E pitanje koje mene buni je ..starija cerka pocinje da sumnja da ja nesto zelim protiv da uradim.Nekako se udaljila i kad dodje kod mene bude cutljiva .Da mi je veceras rekla znas mama i ti si opasna rekla si mu da ces sud na vratima da mu dovedes.medjutim nisam ja to rekla vec on i prosto ne verujem da ona nakon svega znajuci ga kako i koliko preokrece reci u to poveruje.Nakon kratkog razgovora sa njom rekla je da ce sa ocem ziveti jer je on izdrzava.Ja sam joj ukratko rekla” posto ne zeli da prica o nama”ako ne zelis sa mamom necu se ljutiti .samo budi dobro a stan mama nece uzimati budite vi u njemu.Naravno necu se odrec i polovine ali necu potencirati podelu u skorije vreme.inace bivsi suprug ceka poziv za inostranstvo.pa se deca kao nadaju da cu ja preci kod njih kako ne bih placala kiriju.Ja inace ne mogu im pomoci novcem jer taman imam za kiriju i hranu nazalost.Verujem u bolje sutra i kao majka se drzim.Tesko mi je i znam da moja Dusa i Srce od moje cerke ne misli tako .Samo sam htela savet kako da doprem do nje ili da sacekam .Molim vas uputite me.Puno hvala! Majka!


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA