Šta treba da nauče deca do 12. godina

Ukoliko se deca uključe u svakodnevne poslove, velika je verovatnoća da će kasnije biti uspešni u poslu.

Foto: Needpixel

Roditelji i stručnjaci često govore da decu treba na vreme pripremiti za život. Jedan od najboljih načina je da ih podstaknete da nešto rade tokom leta, smatraju stručnjaci.

Autorka knjige How to raise an adult i bivši dekan američkog univerziteta Stenford Džuli Litkot-Hejms ističe da će deca koja pomažu roditeljima u kućnim poslovima lakše ovladati određenim veštinama, što im daje samopouzdanje, pa će biti osposobljena za samostalan život.

Sa dve godine treba da vraćaju stvari na mesto, a sa pet da pakuju veš u orman i čiste sto.
Ona smatra da mališani već sa dve-tri godine mogu da nauče da vrate igračke na mesto kada završe sa igranjem. Oni malo stariji, do pet godina, mogu da hrane kućnog ljubimca, spakuju veš u orman, koriste ručni usisivač da očiste sto ili mrvice s kauča, ali i da obrišu sudove. Sedmogodišnjaci bi mogli sami da izbace smeće, prebrišu podove, čak i da naprave salatu.

Sa sedam treba da bacaju đubre, a sa 10 čiste kuću i počnu da kuvaju.
Decu između osme i devete godine slobodno pustite u kraću šetnju sa psom, a dovoljno su zrela i da savladaju osnovne stvari u kuhinji. Recimo, mogu da nauče da naprave kajganu ili neku jednostavniju poslasticu. Već sa 10 godina mogu da operu kupatilo, usisavaju, pripreme laganije obroke ili očiste garažu.

Sa 12 godina dete može da opere automobil, da ode u kupovinu namirnica, da samostalno nauči da spremi večeru, ali i da preuzme deo brige o mlađoj braći ili sestrama.

Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA