Šta sve možeš u prvom Muzeju iluzija u Srbiji - Portal Moj pedijatar

Šta sve možeš u prvom Muzeju iluzija u Srbiji

Prva i jedinstvena postavka Muzeja iluzija u Srbiji, sa više od 70 eksponata, otvorena je danas u Beogradu.

 

U strogom centru prestonice, odmah pored Terazijskog tunela, na tri sprata u Nušićevoj 11, svoja vrata zvanično je otvorio najneobičniji muzej u kome svako može do mile volje da se fotografiše, smeje, priča, ciči, vrišti…

Dakle, sve što nije dozvoljeno u drugim muzejima, dozvoljeno je u Muzeju iluzije. I to opet nije iluzija. Ekipa “Blica” uverila se u to. Istini za volju, sve drugo je neverovatno, kako ljudskom tako i oku fotoaparata. Prosto je nepojmljivo da gumeni crni točak iz drugog ugla izgleda kao puna zelena lopta, kako je čaša u jednom gledanju okrugla, a u drugom četvrtasta, da je najviši čovek u jednom ćošku krive sobe najniži, a u drugom je najniži, ustvari, najviši.

Optičke varke vrebaju na svakom koraku. I kada gledaš “rupu bez dna”, spoznaješ sebe u hiljadu primeraka i bukvalno iz svih uglova ili prepoznaš tuđu glavu “serviranu” na tanjiru.

– Muzej iluzija na svojih 400 kvadrata nudi intrigantno vizuelno, čulno i edukativno iskustvo u zabavnoj avanturi za sve generacije. Kroz atraktivne i zabavne varke, posetioci će mnogo naučiti o vidu, percepciji, ljudskom mozgu i nauci, i shvatiće zašto oči vide stvari koje mozak ne razume – ističe Danijela Tomašević, direktor muzeja.

Jedan deo eksponata stigao je po franšizi iz inostranstva, pre svega SAD i Velike Britanije, dok je drugi deo specifičan samo za ovaj muzej.

– Imamo i pametnu igraonicu, koja se kroz razne didaktičke koncepte i „Dilemma“ igre pretvara u pravi fitnes za mozak. Muzejska prodavnica nudi suvenire i zabavne didaktičke igračke za sve uzraste, što omogućava da sa sobom svaki posetilac ponese iskustvo čuđenja i otkrivanja i kada izađe iz ovog pravog carstva, kako bi bio siguran da je stvarno bio tamo, da sve to nije bila tek jedna velika iluzija – objašnjava Tomaševićeva.

Cena ulaznice za Muzej iluzije zavisi od uzrasta posetilaca.

– Za odrasle ulaz košta 600 dinara, za decu 400 dinara, s tim što je besplatno za mlađe od pet godina. Porodična karta koja obuhvata roditelje i dvoje dece starije od pet godina iznosi 1.500 dinara – kaže Tomašević i dodaje da sličan muzej u Zagrebu ima konstantnu posećenost.

Blic

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Nema dostupnog sadržaja

Vesti

Instagram