Šta svaki otac treba da nauči svog sina?

Iako mnogi misle da majka igra najvazniju ulogu u odgoju i podizanju deteta, postoje situacije u kojima je otac nezamenljiva figura. Posebno kada su u pitanju muška deca.

Foto: Pixabay

Ako se osvrnemo na društvo u kom rastu muška deca, mozemo primetiti sledeće: vaspitači, učitelji i nastavnici u školama su u 90% slučajeva ženskog pola. Portal Pasarella je za vas napravila izbor od 7 stvari koje bi svaki otac trebao da nauči svoje muško dete.

Naučiti ga kako da pobeđuje i gubi

Pre svih prijatelja, najbolji pratilac za muško dete na raznim takmičenjima je otac. Kroz nadmetanje, muška deca najlakše shvataju koliko je truda potrebno za uspeh. Daleko od toga da je prisustvo majke nepoželjno, ali deca mamu gledaju kao utehu i toplinu. Sa druge strane, takmičenja su idealna prilika da dete shvati da su porazi neizbežni. I da shvati da ako padne samo treba da ustane i nastavi.

Naučiti ga da ima pravi odnos prema ženama

Majka može da kaže sinu kako treba da se ponaša prema ženama, ali samo otac je u stanju da mu to pokaze na sopstvenom primeru. Najbolje je ukoliko takve stvari sinovi nauče od očeva. Jer jedino tako stvari dobijaju pravu vrednost. Pri tom, najbolje je da detetu otac bude model super heroja. Ne imaginarna bića sa malih ekrana, već pravo, živo biće.

Neka o ljubavi uči od oca

Pravi muški razgovori o ljubavi, zaljubljenost, strepnjama. To nijedna majka ne može da prenese sinu kao što može otac. Pored toga, ovo je vazno za izgradnju poverenja između oca i sina, da postoje stvari koje samo njih dvojica znaju. Na duže staze, ovakvi dečaci postaju odgovorni muškarci.

Naučiti ga kako da uzvrati udarac

Otac je taj koji treba svom sinu da prenese veštine borbe za ispravne ciljeve. Tata je taj koji treba da ga nauči da bude jak i pravedan. Kada treba da uzvrati, a kada je najbolje da ignoriše provokacije.

Pomoći mu da pronađe svoje Ja

Najlakši način je da i otac ima svoje Ja. Dete mora da nauči da iako se roditelji slažu u pogledu vaspitanja, i tata i mama imaju svoj pogled na svet. I sasvim je u redu da se ti pogledi razlikuju.

Omogućiti mu različita iskustva

Sve počinje dok je dete još beba. Ono vrlo brzo shvati razliku između muškog i ženskog manifestovanja ljubavi. Dok majke više vole da se maze i grle, očevi preferiraju aktivnije izlive emocija. To su igre koje podrazumevaju jurnjavu i galamu. I ovo je vrlo zdarv balans između roditelja, jer su zadovoljene sve dečije potrebe.

Pasarella

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA