Šta se događa ako dete proguta bateriju?

Šta se događa ako dete proguta bateriju? Bolničarka pokazala šokantne posledice

Foto: Pexels

Bebe i mala deca vole gurati ruke tamo gde im nije mesto i stavljati razne predmete u usta. Često je to bezazleno i čak može poboljšati  dečji imunitet, ali nije sve tako sigurno ako se proguta.

Bolničarka i mama Nikki Jurcutz na svojoj edukativnoj stranici Tiny Hearts Education pokazala je šokantne posledice do kojih može doći ako dete proguta bateriju.

Sitne baterije, koje se nalaze u mnogim igračkama, lako je progutati, a sadrže litij, srebro-cink ili mangan. Znatiželjna deca mogu ih zameniti za slatkiše, a ako se progutaju, mogu prouzrokovati ozbiljne probleme. U tom slučaju u mnogim zemljama je uobičajeno konzumirati po 10 mililitara meda svakih 10 minuta na putu do bolnice.

Zato je Niki odlučila provesti eksperiment i pokazati potencijalni učinak gutanja baterije ako se med konzumira i ako se ne konzumira.

Uzela je dve vrišle pa u svaku stavila po jednu bateriju. Jednu je prelila medom, drugu nije.

Viršla koja nije bila prelivena medom je pocrnela i njena unutrašnjost je bila karbonizirana, dok je druga imala jedva vidljiva oštećenja.

View this post on Instagram

A post shared by Follow for EMPOWERMENT ✊ (@tinyheartseducation)

“Ako ikad posumnjam da su moja deca progutala bateriju, sigurno ću posegnuti za medom”, kaže Niki na kraju.

Jedna osoba je potvrdila njenu teoriju te napisala da su joj pedijatar i medicinska sestra potvrdili da konzumacija meda značajno smanjuje štetu.

Ipak, ne postoje naučni dokazi koji potvrđuju ovu teoriju pa je i dalje savet odmah nazvati hitnu pomoć ako posumnjate da je vaše dete progutalo bateriju.

Prema kampanji The Battery Controlled, kada baterija veličine novčića zaglavi u dečjem grlu, pljuvačka aktivira električnu struju. Potrošnja baterija može prouzrokovati hemijsku reakciju koja može ozbiljno opeći jednjak.

Index

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA