Šta raditi sa decom posle škole?

Smisliti šta raditi sa decom posle škole može da bude izazov, naročito ako oba roditelja rade. U zavisnosti od uzrasta i zrelosti deteta, možda ćete morati da organizujete prevoz i čuvanje posle škole.

Važno je da mlađa deca i deca u predtinejdžerskom uzrastu budu pod nadzorom odgovorne odrasle osobe. Ukoliko vi ne možete da budete u školi čim se nastava završi, zamolite za pomoć pouzdanog, odgovornog rođaka, prijatelja ili komšiju. Ako treba neko da ih pokupi posle škole, pobrinite se da deca znaju gde treba da sačekaju vas ili nekog drugog.

Iako može da izgleda da su deca na pragu adolescencije postala dovoljno zrela da vode sama računa o sebi nakon škole, može se desiti da čak i ako imaju 11 ili 12 godina ona još nisu spremna da ih ostavljate same.

Ako su vaša deca ili tinejdžeri sami kod kuće popodne, važno je da uspostavite jasna pravila:

 • Dogovorite vreme kada bi trebalo da se vrate kući iz škole.
 • Neka se jave vama ili komšiji čim dođu kući.
 • Odredite ko, ukoliko iko, može da bude u vašoj kući kada vi niste tamo.
 • Postarajte se da znaju da ne otvaraju vrata nepoznatima.
 • Postarajte se da znaju šta treba da rade u hitnim slučajevima.

Da biste osigurali bezbednost dece kao i da imaju čime da se zanimaju nakon škole, potražite neke van školske aktivnosti. Privatne firme ili škole organizuju različite programe, i detetova škola može da ima ponudu, zatim opština, sportski centri za mlade i druge instucije za rekreaciju.

Ako se pitate zašto je dobro deci napraviti i drugi program osim škole, znajte da uključivanje u takve aktivnosti:

 • nudi deci korisnu alternativu naspram gledanja TV-a ili igranja igrica.
 • omogućuje nadzor odraslih osoba kada roditelji ne mogu da budu prisutni
 • pomaže razvijanje interesa i talenata dece
 • upoznaje ih sa novim drugarima i pomaže im da razvijaju svoje društvene veštine
 • pruža osećaj učestvovanja
 • čuva decu od nevolja (kada su ostavljena bez nadzora posle škole postoji veći rizik da budu upletena u kriminal, da zloupotrebe alkohol, droge i cigarete; kao i da se upletu u rizične seksualne aktivnosti)

Obavezno proverite kako su programi organizovani. Uverite se da ima dovoljno odraslih osoba naspram broja dece, kao i da su prostorije bezbedne, kako unutra tako i napolju. Deca treba da znaju kada i ko će ih pokupiti kada se završi škola i kada bude gotov program posle škole.

Pored toga, proverite da li obaveze nakon škole omogućuju deci dovoljno vremena da završe domaće zadatke. Pratite njihov raspored da vidite da li imaju dovoljno vremena i za domaće zadatke i za vanškolske aktivnosti.

Izvor: Najboljamamanasvetu.com

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA