Šta pokloniti detetu za prvi rođendan?

Organizovanju proslave prvog rođendana kod nas se posvećuje sve više pažnje, posebno kada je reč o detaljima koji će slavlje naših mališana da učine nezaboravnim. Izbor poklona je veliki, a onaj pravi nije uvek jednostavno odabrati.

Mališanima svakodnevno poklanjamo ono najvrednije – naše vreme koje oni ispunjavaju osmesima i igrom. Dečiji rođendani posebna su prilika da najmlađe iznenadimo i obradujemo nekim prigodnim poklonom koji će im u tom uzrastu sigurno biti najinteresantniji, ali koji će im ostati kao uspomena na bezbrižan period života.

Nakit: poklon koji ima trajnu vrednost

Ranije je običaj bio da se detetu na rođenju poklanja zlatnik, a sada se kao poklon sve češće bira personalizovani i specijalno dizajniran nakit za decu koji može da bude u obliku narukvice, minđuša, ogrlica ili broševa, u zavisnosti od pola deteta i želje kupca.

Narukvice sa pločicama – bezbroj ideja za graviranje

Kada je u pitanju dečiji nakit, jedan od prvih izbora prilikom kupovine jesu narukvice koje imaju personalizovane pločice na kojima mogu da budu ugravirani razni detalji, od imena deteta, preko datuma rođenja, do nekog stiha koji će mališana kada poraste uvek podseti na dragu osobu koja mu je taj poklon namenila.

Ogrlice – sreća, mudrost ili horoskopski znak

Komad nakita koji nikada ne izlazi iz mode je ogrlica. Više nisu samo klasične već na njih mogu da se stave različiti privesci koji nose određenu poruku. Uglavnom se kao dodaci koriste različiti oblici za koje se veruje da donose sreću poput deteline sa četiri lista ili potkovice.

U poslednje vreme, jedan od detalja koji privlači pažnju su zlatni privesci na kojima je ugraviran horoskopski znak deteta zakačen na ogrlicu od kanapa i predstavljaju predivan poklon za vaše najdraže.

Minđuše ili broš za malu damu

Minđuše su klasičan modni dodatak koji dame smatraju ženstvenim i poželjnim u skoro svakoj prilici. Upravo su minđuše jedan od poklona koji devojčice dobijaju za prvi rođendan kao nešto što ima trajniju vrednost.

Od najrazličitijih oblika, poput bisera, sitnijih dijamantskih ili sa oblicima dečijih stopala, minđuše su obavezan poklon za devojčice koje će ih kasnije nositi i ponosno čuvati u svojim kutijama za nakit.

Broševi su u trendu, pa se nemojte ustručavati da kupite jedan od njih sa dodatkom nekog lika iz crtanog filma koji će detetu biti interesantan dok je zakačen na odeću. U kasnijem uzrastu možda neće moći da ga prikači na košulju ili haljinu, ali će svakako biti jedna od lepih uspomena.

Fotografije – hiljadu reči i sećanja

Ako se odlučite da mališanima poklonite nešto što će moći da koriste tokom celog života, onda je ram za fotografije najbolji izbor. U njemu će fotografije porodice, prijatelja i ljudi koji su bitan deo detetovog života biti sačuvane zauvek.

Personalizovani ramovi koji mogu da budu ukrašeni srebrnom oplatom, emajlom ili cirkonima savršen su poklon za dečiju sobu još od prvog dana i ovaj poklon mnogi smatraju jednim od najprikladnijih za prvi rođendan jer detetu darujete nešto što ima trajnu vrednost.

Uvek u modi: knjige i igračke

Ako ste u potrazi za poklonom koji će dete moći da koristi već u drugoj godini života, onda treba da razmislite o setovima za ručavanje sa motivima omiljenih dečijih crtaća ili guralicama koje će im pomoći u savladavanju veštine hodanja.

Igračke

Omiljena zanimacija dece su igračke, a sigurno svako ima onu jednu plišanu igračku iz detinjstva koja mu je omiljena i godinama kasnije i podseća ga na igre sa drugarima. Različitih oblika i dezena, najbolje su one koje podstiču razvoj motorike.

Kako bi deca razvila svoje potencijale bitno je da se od najranijeg uzrasta počne sa vežbanjem, a igračke su najbolji način da se deca zainteresuju za svet oko sebe i dešavanja u njemu.

Knjige

Prvi rođendan je prava prilika da počnete sa poklanjanjem knjiga mališanima. Iako oni u tom uzrastu neće moći samostalno da ih koriste, već će roditelji, bake i deke da im čitaju bajke, važno je početi sa razvijanjem ljubavi prema čitanju.

To mogu da budu različite slikovnice i knjige bajki prilagođene uzrastu deteta koje će mu pomoći da razume svet koji ga okružuje i da stiče radne navike. Bojanke su idealan poklon za najmlađe jer podstiču opažanje.

Bilo da se odlučite za komad nakita koji će imati sentimentalnu i trajnu vrednost za vaše najmlađe ili za igračke koje će prigrliti već u prvim danima života, bitno je da poklon odaberete pažljivo.

Možete i sami da osmislite neki kreativan i interesantan poklon i napravite ga ručno ili angažujete nekoga stručnog da to obavi za vas, a roditelji će sigurno biti oduševljeni vašim gestom jer im stavljate do znanja da je i za vas njihovo dete jedinstveno.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA