Šta nasleđujemo od mame, a šta od tate

Da li ste znali da se izrazito upečatljive crte kao što je veliki nos, prenose sa jedne na drugu generaciju?

nasleđe

Da li ste znali da se izrazito upečatljive crte kao što je veliki nos, prenose sa jedne na drugu generaciju? Isto je i sa velikim ušima, koje se u najvećem broju slučajeva nasleđuju od oca, dok za veliki nožni palac možemo da zahvalimo majci, ističu genetičari.

Da devojčice češće liče na očeve a sinovi na majke, delimično ima naučno uporište. Dečaci od majke nasleđuju samo jedan iks hromozom, bogat “naslednim materijalom” koji određuje fizički izgled, dok je očev iks hromozom siromašan takvim genima. Kod devojčica je situacija potpuno obrnuta. One dobijaju po jedan iks hromozom od oba roditelja bogat genima za određivanje fizičkog izgleda, koji im omogućavaju podjednake šanse da liče i na oca i na majku.

Boja očiju takođe zavisi od kombinacije gena. Međutim, tu postoji jedna zakonitost po kojoj je nemoguće da roditelji sa izrazito tamnim očima dobiju plavooko dete. Za razliku od njih, osobe sa smeđom kosom i očima mogu da dobiju potomka sa plavim okicama, mada su češći drugačiji primeri. Ljudi svetle kose i očiju najčešće imaju plavooke ili zelenooke naslednike.

Boja kose takođe zavisi od genetske kombinatorike, pa tako, ukoliko su oba roditelja svetlokosa i dete će naslediti svetlu nijansu. Ako jedan roditelj ima tamnu a drugi svetlu kosu, dete će biti tamnokoso ili će dobiti “srednju” nijansu. A, ako jedan od roditelja ima kovrdžavu kosu, velika je verovatnoća da i dete ima takvu kosu.

Izvor: Novosti

Podeli:

Komentari

 1. M says:

  Ja sam izuzetak,imam plave oci a roditelji su izrazito tamnooki! Hahha nikad se ne zna

  • Ivana says:

   Marija, malo su se oni zabunili. Roditelji sa svetlim očima ne mogu da dobiju potomke sa tamnim očima. A roditelji sa tamnim očima mogu da dobiju decu sa svetlim očima 🙂

 2. Marija says:

  Imam kcerku koja ima plave oci i kovrdzava je….a ja i suprug tamni i ravna kosa…nema pravila

 3. lili says:

  Ukoliko postoji recesivni gen u kombinaciji sa dominantnim genom(koji i daje tamnu boju kose, očiju…) kod oba roditelja, postoji verovatnoća od 25% da dete ima svetle oči. Mogu generacije da prođu bez ispoljavanja tog recesivnog gena (slabijeg-svetlijeg) ali da se prenosi sa kolena na koleno..U jednom momentu će se roditi detence sa plavim okicama i onda će se svi čuditi kako i odakle 🙂 Ali naravno da može-genetika je to . Dva svetla ne mogu da daju tamno. Pozdrav

 4. marija says:

  Roditelji svetlih ociju MORAJU dobiti dete svetlih ociju-inace je mama debelo zabrljala 😉 a roditelji tamnih ociju mogu dobiti dete bilo koje boje ociju…

 5. Dragica Štimac says:

  Moji mama i tata su izrazito crni ljudi, a moj brat ima plave, a ja zelene oči. Ali zato su nam babe takve, mamina plave, a tatina zelene oči. Oboje imamo smeđu kosu, brat svetliju. Eto, može i tako-na babe.

 6. Gorica says:

  Moja cerka ima plavu kosu i tamno smedje oci. Doduse ima tek 3 godine. Da li ce joj kosa potamniti? Nikad nisam vidjela da neko ima prirodno plavu kosu i tamne oci.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA