Šta nam govori dečji plač?

Kada dete počne da besni, lako je podleći panici i očaju. Međutim, nova studija koja je analizirala zvukove dečjeg plača, možda nudi spasonosno rešenje.

U studiji objavljenoj u žurnalu “Emocije” naučnici su snimili zvukove dečjeg plača i otkrili da deca proizvode različite zvukove u zavisnosti od toga šta im smeta.

“Vriska i šutiranje obično idu rame uz rame. Bacanje stvari uz valjanje po podu zapravo su znaci da detetu treba uteha”, objašnjava Majkl Potegal, profesor na pedijatrijskoj klinici neurologije na Univerzitetu u Minesoti.

Dakle, šta se dešava kada dete besni?

“Frustracija je u svakom slučaju okidač”, objašnjava Džejms A. Grin, načelnik odeljenja za psihologiju na Univerzitetu u Konektikatu, koji je bio vođa studije.

“Neostvarene želje za posledicu imaju frustraciju koja se manifestuje izlivima besa. Zapravo, situacija je slična kao i sa nekim odraslim”, objašnjava on.

Međutim, naučnici su otkrili i da, suprotno ustaljenom mišljenju, deca ne besne “tek tako”, nego ih na to tera osećaj tuge.

Mlađa deca nemaju nameru da besom nerviraju roditelje, nego se tako ponašaju obično ako su bolesna ili im nešto treba. Međutim, starija mogu i zloupotrebljavati situaciju.

Izvor:B92

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA