Šta možete da uradite ako vam se ne dopadaju prijatelji vašeg deteta

Kao roditelj, velika je verovatnoća da ćete u nekom trenutku odrastanja svog deteta doći u situaciju da vam se nikako ne dopada neko od njegovih prijatelja. Obično se kod roditelja onda rađa i osećaj da taj prijatelj ima veoma loš uticaj na njegovo dete.

Foto: Canva

Ipak, veoma je važno da ne pokušate da preuzmete potpunu kontrolu i očekujete da dete dozvoli da mu vi birate prijatelje. Ali, ono što svakako možete jeste da pokušate da ga usmerite.

Jer, ako budete insistirali na nekim odlukama to neće imati negativan uticaj samo na društveni život i samopouzdanje vašeg deteta, već i na vaš međusobni odnos.

Kako se onda ponašati kad vam se učini da neki drugar negativno utiče na vaše dete?

Ni u kom slučaju to ne govorite detetu
Ovo važi prvenstveno ako je vaše dete buntovno i ima čvrstu volju. Svako vaše protivljenje njegovom druženju sa određenim prijateljem može probuditi u detetu malog buntovnika.

Ali, iznad svega, stvorićete jako lošu situaciju svom detetu. Jer, male su šanse da će prosto odbaciti nekog prijatelja samo zato što se on vama ne dopada, već će samo pokušavati da izbegne da se vi s tim prijateljem sretnete, trudiće se da ga ne pominje i da vi o tom druženju znate što manje. A to vam sigurno nije cilj.

Razmišljajte dugoročno
Šta god vi mislili, ljudi se menjaju. Deca naročito.

Ono što vam se kod prijatelja vašeg deteta ne sviđa možda je samo prolazno, dok to dete možda ima osobine koje ga čine odličnim drugom, a koje vi ne primećujete.

Ako drugar vašeg deteta voli da naređuje, možda će on jednog dana postati neko ko će ga uvek štititi i kome će moći da veruje. Ako je to dete prkosno u ranom detinjstvu, možda će kao adolescent biti veoma uporan i posvećen onome što radi. A to svakako jesu prijatelji kakve želite svom detetu.

A što je još važnije, i vaše će se dete menjati, pa će tako evoluirati i njegova prijateljstva.

Zato nemojte dozvoliti da vas obuzme nervoza zbog nečega za šta mislite da je loš uticaj na vaše dete, ako niste sagledali i one dobre strane. Osim toga, ako su oni u vrtiću, za koju godinu će možda biti potpuno razdvojeni, pa će od svega ostati u sećanju samo to da mama i tata nisu voleli drugara iz vrtića.

Zelena učionica

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA