Šta kad više nisam gospodar vasione?!

Rođenje svakog deteta donosi enormnu količinu sreće i radosti. Rođenje prvog deteta nosi sa sobom posebno iščekivanje, uzbuđenje, strahove, promene. Od prvog momenta prenošenja deteta preko kućnog praga pažnja roditelja, ukućana, bliže rodbine i prijatelja sada je usmerena na novo biće koje je donelo uzbuđenje, svetlost, novu nadu.

prinova

To čarobno biće svi žele da vide, da drže u rukama, obasipaju poklonima, uče ga novim rečima i veštinama, smeju se njegovim nespretnim  gestovima. Dete je jednosmisleno vladar njihove pažnje. Međutom, šta se dešava kada vladavina treba da se deli sa novopridošlim članom? Podela vladavine u bilo kom kontekstu nije laka pa ni u situaciji kada se rodi bata ili seka.

Iako smo pripremali dete za dolazak novog člana porodice to ne znači da će dete biti spremno za njegov dolazak. Ljubomora je gotovo neminovna, ali ona se može ublažiti. Iz najbolje želje i namere da rođenje drugog deteta prođe što bezbolnije, nekada dajemo i suvišne informacije (npr. mama će biti u bolnici nekoliko dana, kada se mama vrati doneće bebu, mama će morati da brine o bebi, beba će morati da spava u krevetiću a ti ćeš preći u drugu sobu i dr). To je i suviše informacija koje dete treba da preradi i razume.  Da li možete samo da zamislite šta se u detetovoj glavi tada odvija? Veoma je važno kako ćemo detetu pristupiti i na koji način ćemo ga pripremiti za dolazak bebe. Svako dete je jedinstveno i po pitanju razumevanja i kapacitetu prihvatanja stvari. Deca su po prirodi radoznala i ona će tražiti informacije koje su njemu bitne. Na nama je da detetu odgovorimo konkretno i iskreno na direktno postavljeno pitanje bez rasplinjavanja priče.

Nekada vrlo jasno možete primetiti da vaše starije dete ispoljava ljubomoru, a nekada je ona prisutna i ispoljava se u sasvim neočekivanom obliku. Navešću nekoliko primera oblika pobune koju dete može ispoljiti povodom dobijanja mlađeg brata ili sestre.

Regresija, tj. vraćanje na niže oblike funkcionisanja koje je dete odavno savladalo (sisanje palca, traženje noše, traženje flašice, tepanje i dr.);

Privlačenje pažnje  na najrazličitije načine (izmišljanjem bolova u različitim delovima tela, pravljenjem nestašluka);

Ignorisanje (majke i/ili  bebe), ponašanje kao da beba ne postoji.

Povređivanjem (padanje sa stolice, ljuljaške, grebanje kolena u igri  i sl)

Po pravilu , dete će se držati onog oblika „manipulacije“ za koji proceni da roditelji a posebno mama najviše reaguju. Neke od navedenih manipulacija deca koriste svesno, a neke nesvesno.

U nastavku možete pročitati neke savete koji vam mogu biti od pomoći da ublažite ljubomoru starijeg deteta:

  • Nakon izlaska iz porodilišta pri prvom susretu majke sa starijim detetom otac drži bebu kako bi majka bila slobodna da zagrli starije dete i time pokaže bezuslovnu bliskost.
  • Na pitanja deteta u vezi sa rođenjem bebe odgovarajte što kraće i konkretnije.
  • Bebi pričajte o tome šta stariji brat/seka sve znaju, u čemu je dobar što će pomoći vašem starijem detetu da se i dalje oseća značajnim.
  • Uključite starije dete u aktivnosti sa bebom (npr. neka vam on bude veliki pomoćnik u presvlačenju tako što će vam dodati pelenu, kremu i sl.).
  • Pokušajte da očuvate rutinu na koju je vaše dete naviklo pre rođenja bebe.
  • Potrudite se da, što je češće moguće, obezbedite kvalitetno vreme nasamo sa starijim detetom.
  • Nastavite da koristite iste vaspitne metode kao i pre rođenja bebe, važno je detetu držati granice i ne povlađivati zbog trenutnog „tugovanja“.
  • Obezbedite prelazak svog starijeg deteta u odvojenu sobu pre rođenja mlađeg. Dozvolite da se adaptira na novu situaciju pre mogućnosti povezivanja sa „izguravanjem“ bebe sa njegove teritorije.
  • Izbegnite polazak starijeg deteta u vrtić u isto vreme kada beba treba da se rodi ili neposredno nakon rođenja.

Ne zaboravite da je ljubomora prvorođenog deteta sasvim prirodna kada dodje nova beba u porodicu. Potrebno je da se naoružate strpljenjem i ljubavlju, da pokažete detetu da je ono i dalje važno.

Osnivač je udruženja Priča o vili” sa željom da roditelji i deca na jednom mestu dobiju sveobuhvatnu stručnu podršku za unapređenje porodičnog funkcionisanja i jačanje mentalnog zdravlja svakog njenog člana.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA