Šta je sve potrebno za porodilište?

Kada se budućim mamama približi datum porođaja, opterećene su brigama kako će sve proteći, kao i da li će spakovati sve stvari koje su im potrebne za porodilište.

Iako spisak stvari neophodnih za porodilište mogu naći kod svoje patronažne sestre, uvek ima nekih nedoumica oko toga šta će vam zatrebati mimo spiska, a ponekad je trudnicama neprijatno i da pitaju sve što ih zanima. Ja ću vam ovde napisati sve čega se setim da bi vam moglo zatrebati, a osnovne stvari ću podebljati.

Pakovanje stvari

Kad pakujete stvari najbolje je da ih spakujete u kofer sa točkićima. Sestre u porodilištu vam obično pomognu oko nošenja stvari, ali se može desiti da ćete ih i same nositi. Za svaki slučaj olakšajte sebi, pa spakujte samo neophodne stvari, za prvu ruku, da se ne bi desilo da morate da vučete tešku torbu.

Imajte na umu da vam muž ili neko drugi od porodice i prijatelja uvek naknadno može ostaviti na prijemnom pultu stvari koje će vam u toku boravka trebati, pa se nemojte pakovati kao da idete na letovanje. Stvari će vam dostaviti neka od sestara u sobu u kojoj ste smešteni posle porođaja. Ne zaboravite da na svakoj kesi sa stvarima mora da stoji vaše ime. Dok ste trudni i ukoliko se desi da morate ranije u porodilište, možete primati posete u prostoru oko prijemnog pulta, naravno pod uslovom da ne morate da ležite u krevetu. Kakva je procedura u takvim situacijama nisam upoznata, pišem ono što znam iz ličnog iskustva.

Bilo bi poželjno da stvari spakujete nekoliko nedelja pre termina porođaja, jer se može desiti da beba porani. Tako ćete jednu obavezu skinuti sa spiska i bićete mirnije.

Šta treba mami?

Prvo, imajte spremnu dokumentaciju. Neće se ništa strašno desiti ni ukoliko ne stignete da sve nalaze uradite na vreme, jer će vam u porodilištu uraditi, ali uvek je najbolje da budete spremne. Potreban vam je uput za porodilište, overena zdravstvena knjižica, lična karta. Ginekolog će vam dati spisak analiza koje morate da uradite. Naravno, za carski rez morate da uradite i neke dodatne preglede. Sve analize uredno spakujte u fasciklu i stavite u kofer koji ste spremile za porodilište.

U jedan neseser stavite neophodne stvari  za održavanje lične higijene (četkica, pasta za zube, labelo, štapići za uši, češalj, gumica za kosu, dnevni ulošci potrebni pre nego što beba dođe na svet, sapun, kutija za sapun, turpija za nokte…). Slobodno nosite kreme za lice i telo, može se desiti da vam koža posle porođaja bude suvlja, pa dobro dođe neka hidrantna krema. Za tuširanje možete nositi vaš omiljeni gel. Ako vam je koža lica osetljivija, ne bi bilo na odmet da ponesete neko sredstvo za čišćenje lica. Za šest dana boravka u porodilištu nakon prvog porođaja, posteljinu su mi zamenili samo jednom i to na moju molbu. Meni je lice bilo iziritirano od njihove jastučnice, pa sam stavljala tetra pelenu povrh jastuka. Biće vam potrebni i wc papir, ubrusi, vlažne maramice. Nije neophodno, ali nije na odmet da ponesete i podmetače za wc šolju.

Kad se porodite trebaće vam podmetači za krevet, mrežaste gaćice i mrežasti ulošci. Ove gaćice su daleko od toga da su atraktivne, ali su udobne i ne stežu stomak. Taštinu ostavite ispred porodilišta i ponesite ono što vam je praktičnije. To se odnosi i na spavaćice od kojih su najpraktičnije one koje imaju dugmiće celom dužinom, pa ih možete raskopčati dok dojite bebu, a i kad vam vizita dođe u posetu i traži da otkrijete stomak kako bi vas pregledali, ukoliko imate ranu od carskog reza. Trebaće vam bade mantil, kupite tanji ako je leto i deblji ukoliko se porađate zimi. Nosite jedne papuče za sobu i jedne gumene za tuširanje, meni su najbolje poslužile japanke. Još jedna sitnica koja bi mogla da vam posluži su plastične zakačaljke na koje biste zakačili odeću dok se kupate. Bilo bi dobro da ponesete i čarape. U porodilištu je toplo, ali noću zna da bude promaja i bude hladnije. Nemojte zaboraviti peškire za tuširanje, umivanje i jedan mali za grudi. Preporučuju da se grudi operu pre svakog dojenja, pa je najbolje imati neki mali peškir samo za tu svrhu.

Kupite grudnjak za dojenje, pamučni, bez žica da vas ne bi stezao. Preporučujem neki jeftin da uzmete, jer ćete ga nositi samo u prvim nedeljama posle porođaja, sumnjam da će vam postati modni detalj. Poželjno je da nabavite i tufere za grudi, jer će posle porođaja mleko da vam nadolazi, pa da ne biste kvasili garderobu, stavite tufere u grudnjak. Imajte kod sebe i pumpicu za izmlazanje, jer ćete se svakako morati izmlazati kada vam nadođe mleko. Mleko se obično sipa u one sterilne bočice za urin. Kad sam se drugi put porađala, nisu nam dali bočice, pa su mi doneli od kuće. Meni ništa od lekova nije trebalo, ali može se desiti da će vam trebati nešto protiv bolova, octenisept, ricinusovo ulje ili nešto drugo, a da to neće imati u porodilištu. Videćete na licu mesta šta možete da koristite i po potrebi će vam doneti od kuće. Što se tiče pripreme za dojenje, nabavite lanolin kako biste mazali njime bradavice. Iako na proizvodu piše da se maže pre dojenja, ja sam uvidela da je bebi tako teže da sisa, jer bradavice budu klizave, pa sam ga mazala posle. Takođe su mi pomogle i komprese za dojilje, jer vam beba može napraviti rane dok uči da sisa, pa su mi bile od pomoći posle dojenja. Imajte kod sebe tetra pelenu kako biste stavili bebu na nju dok je budete dojili, jer se posteljina ne menja, bar ne često.

Neke mame nisu imale jastuk, pa su im naknadno donosili od kuće. Kad sam se oporavila dovoljno da mogu da sedim, tako sam ponekad dojila bebu, pa mi je trebao i jastuk na koji bih je polegla tokom dojenja. Možda ćete biti u sobi sa cimerkom koja hrče, pa su tad čepići za uši spas. Izaberite neke časopise ili knjige koje će vam doneti u porodilište kako biste se malo razonodili. Ponekad se u sobama ostavi upaljeno svetlo tokom noći, pa će vam trebati maska za oči kako biste mogle da zaspete.

Od hrane preporučuju da nosite plazmu , a od pića vodu i bistre sokove, npr. od jabuka. Ponesite plastičnu čašu koja će vam stajati nadohvat ruke. Imajte i kese za odlaganje prljavih stvari koje ćete slati kući. Verovatno nije isto u svakom porodilištu, ali ja gde sam bila stvari koje sam htela da pošaljem kući sestre nisu nosile na prijemni pult. Imajte na umu da ćete možda sve te stvari koje su vam doneli naknadno, moći da nosite kući tek po otpustu iz porodilišta. Osim ukoliko ih ne frknete kroz prozor, a muž ih uhvati u letu.

Od još nekih sitnica trebaće vam mobilni telefon i punjač, fen ako ostajete malo duže ili šampon za suvo pranje kose. One mame koje nose naočare neka ponesu futrolu za naočare. Pre nego što odete u pripremnu prostoriju pre porođaja, skidate sve sa sebe, pa i naočare koje morate da ostavite u torbu, najbolje negde pri vrhu kako bi ih sestra lakše našla i dodala vam nakon porođaja. Mame koje se porode carskim rezom a nose naočare ne smeju odmah stavljati naočare posle porođaja, zaboravila sam koliko sati treba da prođe, čini mi se dok ste u šok sobi, mada nisam sto posto sigurna. Možete da stavite naočare samo na kratko kako biste videle izabrati muževo ime u telefonu i javiti mu da je postao tata.

Kad budete znale kada izlazite iz porodilišta javite suprugu da vam donese garderobu za izlazak, a može i neku šminku. U porodilištima, ne znam da li u svim, ali u nekim postoji fotograf koji može da vas slika sa bebom ukoliko želite. Muž neka ne zaboravi da ponese cveće za novopečenu mamu.

Ponesite samo osnovne stvari , a sve ostalo vam mogu naknadno doneti, tako da se ne opterećujete puno da ćete nešto zaboraviti. Uvek vam naglase da ne nosite ništa vredno. Pare vam u suštini nisu ni potrebne, ponesite nešto čisto da imate, ali ne preterujte.

Šta treba bebi?

Bebe su sve vreme boravka u porodilištu obučene u benkicu koju im daju u porodilištu (nisam upućena da li je tako u svim našim porodilištima), tako da im garderoba treba tek kada ih budete iznosili iz porodilišta. Treba vam pakovanje jednokratnih pelena, čini mi se da treba 8 dnevno, vlažne maramice, krema za guzu, tetra pelene, švedske pelene, rukavice da se ne bi grebale. Uzmite najmanje koje nađete, verovatno će im i te biti velike. Mojoj bebi su izgledale kao čarape na rukama. Kad budete spremni za izlazak iz porodilišta, neka vam donesu garderobu za bebu prilagođenu vremenskim uslovima. Benkica, bodi, odelce, čarapice, kapica, nosiljka za bebu, po potrebi i ćebence, zavisno od godišnjeg doba.

Ukoliko sam nešto zaboravila da dodam, slobodno dopunite tekst komentarom, kako bismo budućim mamama pomogli da dobiju što potpunije informacije.

Izvor: AdriaDaily

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA