Šta je geografski jezik?

Šta je to “geografski jezik”… da li je to bolest?

Foto: Pixabay

Stanje poznato kao “geografski jezik” je bezazlena promena na površini  jezika. Normalan jezik je “zdravo” ružičaste boje. Gornja površina je pokrivena papilama (mekim “dlačicama”, u kojima se nalaze nervni završeci veoma značajni za osećaj ukusa i toplote).

Kod dece koja imaju ovaj problemčić jezik je prekriven svetlo crvenim poljima nepravilnog oblika koje su ograničene belim linijama, i tako formiraju površinu koja veoma liči na geografsku mapu, pa otud ime geografski jezik.

Tačan uzrok ove pojave je nepoznat. Nalazi se kod oko 2% zdravih osoba, postoji mogućnost nasleđivanja. Promene se inteziviraju i češće tokom infekcija. Radi se o “kozmetičkom” problemu koji ne zahteva lečenje, pa ni brigu mama i tata!

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Saša Salic says:

  Dobar dan htebi da postavim jedno,jedino pitanje.Moj unuk koji ima tri godine ima geogravski jezik i sto me jako brine neprica bas lepo dali je uzrok geogravski je zik ili ne hvala.

  • MojPedijatar says:

   Geografski jezik nije bolest.

   Vidja se kod 3% dece i smatra se da je u osnovi genetika.

   Promene na jeziku spontano nestanu, pa se ponovo jave najčešće tokom respiratornih infekcija.

   Lečenje nije potrebno, a nije ni moguće sem kad se promene na jeziku intenzivno menjaju.

   Svako ne izaziva promene u govoru.

   Ako dete ne izgovara sve glasove javite se logopedu.

   Molimo Vas da za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA – https://www.mojpedijatar.co.rs/pitajte-pedijatra

 2. Ana says:

  Moja ćerka ima ovakav jezik. Sada ima 2 godine i jezik se baš ovako menja kako ste naveli. Bilo nam je pravo iznenađenje jer niko u porodici ga nema, da mi znamo – možda su imale neke prababe ili pradede


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA