Šta je deci smešno?

Deca mogu da počnu da razvijaju smisao za humor veoma rano, ali ono što je zabavno bebi svakako nije zabavno tinejdžeru. Kako biste pomogli detetu da uživa u humoru u svakoj fazi razvoja, važno je znati šta će ih najverovatnije zabaviti u kom stadijumu.

Bebe i humor

Bebe ne mogu da razumeju šta je humor, ali zato dobro znaju da ste srećni kad vas vide da se smejete. Kada pravite smešne zvukove ili izraze lica, beba će verovatno osetiti vašu radost i imitiraće vas. On ili ona takođe veoma cene i reaguju na fizičke stimulanse, kao što je golicanje ili pucketanje ustima o bebinu kožu. U periodu između 9 i 15 meseci, bebe već znaju dovoljno o svetu i razumeju da kad mama kvače kao patka ili stavi pelenu na glavu radi nešto što je neočekivano — i da je to smešno.

 Deca od 1. do 3.godine i humor

Deca u ovom uzrastu cene fizički humor, posebno onu vrstu humora koja uključuje element iznenađenja (kao što je igra u kojoj skrivate i otkrivate lice ili iznenadno golicanje). Kako razvijaju jezičke veštine, rime ili reči koje nemaju smisao će im postati jako smešne, što može da potraje sve do predškolskog uzrasta.

Upravo u ovo vreme deca često počinju sa pokusajima da zasmeju roditelje. Dete može namerno da pokaže na pogrešan deo lica kad ga pitate „Gde je nos?” ili da obuje vaše cipele kako bi lupalo po kući.

 Deca predškolskog uzrasta i humor

 

Dete predškolskog uzrasta će verovatno pre videti nešto smešno u slici na kojoj nešto nije u redu (na primer automobil sa kockastim točkovima ili svinja koja nosi naočare za sunce) nego u šali ili triku. Neusaglašenost između slike i zvuka je takođe smešna u ovom uzrastu (na primer konj koji kaže „Muuu“). Kako postaju sve više svesni telesnih funkcija i šta nervira roditelje, deca predškolskog uzrasta sve češće počinju da uživaju u takozvanom „humoru iz kupatila“ (vezanom za piškenje, kakenje itd.).

Školarci i humor 

Kako deca krenu u vrtić i dalje, osnovne igre rečima, izvrtanje i preuveličavanje i pravljenje urnebesne komedije postaju sve zanimljiviji. Tada će verovatno otkriti zadovoljstvo pričanja jednostavnih šala pa će iste prepričavati po sto puta.

Stariji školarci bolje razumeju značenje reči i spremniji su da se poigravaju sa njima, dopadaju im se zagonetke, anagrami i druge vrste igara rečima. U ovom uzrastu deca počinju da ismevaju svaku različitost od onoga što oni podrazumevaju kao normalno, bilo da se radi o načinu ponašanja ili oblačenja, a preterane šale o telesnim funkcijama su apsolutni hit. Međutim, deca ovog uzrasta razvijaju i prefinjenije razumevanje humora, uključujući i sposbnost da koriste dovitljivost, sarkazam i ironiju kako bi konfliktne situacije rešili koristeći humor.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA