Šta da se radi kada baka i deka daju deci gomile slatkiša?

Kada vaše dete čuvaju baka i deka, to vreme će biti ispunjeno neizmernom i obostranom srećom i zadovoljstvom. Vi se osećate sigurnim jer znate da vašem detetu neće ‘faliti ni dlaka s glave’ ali kada je ishrana vašeg deteta u pitanju, znate da su velike šanse da se u ovome slučaju vaših pravila neće pridržavati.

Foto: Pixabay

Slatkiši i grickalice će se tokom boravka kod bake i deke verovatno jesti u daleko većoj količini od uobičajenog i dozvoljenog.

Za dete odlazak kod bake i deke se poistovećuje sa slobodom, a za roditelje sa ispadanjem iz koloseka. Baka, deka i sloboda su zauvek urezani u sećanja iz detinjstva svakoga od nas.

Ako baka i deka povremeno čuvaju vaše dete, nemojte im zameriti i pustite ih da uživaju u sreći, zadovoljstvu, slobodi i nutricionističkom nestašluku. Kada ste sigurni da vaše dete svakodnevno kod kuće dobija sve potrebne hranljive materije, nema razloga za brigu kod povremenog odstupanja od pravila.

Drugačija je situacija ako baka i deka čuvaju vaše dete nekoliko dana u nedelji ili svakodnevno. Ono što se radi svaki dan, neminovno prelazi u naviku. Zato je jako važno da sa bakom i dekom smireno razgovarate i napravite zajednički plan:

  • Bakama i dekama treba jasno staviti do znanja, ukoliko vaše dete ima neki zdravstveni problem koji uslovljava određen način ishrane.
  • Ubedljivo, uverljivo, detaljno i slikovito im objasniti postojeću osetljivost na određene namirnice i koje su posledice preterane izloženosti njima, kao što su digestivni problemi (nadimanje, grčevi, bolovi), zatvor ili glavobolja i “hiperaktivnost” (preterana količina šećera).
  • Ukoliko se vaša ishrana u mnogome razlikuje od ishrane bake i deke, ne očekujte da će oni pripremati obroke slične vašim. U tom slučaju ili sami pripremite obroke kakve želite da vaše dete jede ili se tačno dogovorite sa bakom i dekom šta se sprema.

Povremena bezazlena iskakanja iz pravilnika neće naškoditi nikome ali rigidnost može. Zato je važno međusobnim dogovorom doći do zajedničkog cilja. Bez obzira na neizmernu želju baka i deka da unucima u svemu udovolje, želja za zdravim unučetom konačno preovladava.

Autor: Dijana Radetić, nutricionista dijetetičar i mama, član Saveza udruženja zdravstvenih radnika Srbije.   Kontakt: zdravljenadan@gmail.com

NajboljaMamaNaSvetu

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA