Šta to petogodišnjaci treba da znaju?

Ništa od toga ne tiče se ni edukacije, ni razvoja ni veština. Tiče se isključivo njihove bezbednosti.

petogodišnjaci

Foto: Flickr

Klinci od pet godina jesu mali, ali su i dovoljno veliki za neke osnovne stvari koje do petog rođendana jednostavno moraju znati. Odnosno, bilo bi zaista dobro da ih znaju jer se radi o stvarima ne samo za njihovo dobro, već i za vašu sigurnost – da imate poverenja u svoje malo-veliko dete.

Uostalom, deca u tom uzrastu  upijaju kao sunđeri i nema te stvari koje neće zapamtiti, ako im date do znanja da to treba da znaju.

1. Ime, prezime i broj telefona roditelja 

Niko ne očekuje da će dete od pet godina biti samo napolju pa će mu trebati ovi podaci, ali, predostrožnosti čini  dobro. Nikad se ne zna kada mogu nestati iz vidokruga, na nekom prometnom mestu. Tada bi im te  informacije, kao  u nekim lošim snovima možda mogle spasiti život. Ako su u stanju naučiti pola crtaća napamet, mogu i tih nekoliko podataka.

2. Broj za hitne slučajeve

Nesreća dolazi nenajavljena, a znati da će se vaše dete snaći ukoliko vi niste ti koji možete pozvati hitnu pomoć/policiju – neprocenjivo je za sigurnost cele vaše porodice.

Dete u ovom uzrastu već razume dosta toga i svakako  mu se može objasniti i šta da uradi u trenutku eventualne nesreće.

3. Uvek pogledaj u oba smera 

Deca od pet godina sigurno još neće ići sama u školu ili prodavnicu (mi nekada jesmo, zar ne?), ali im se već sada može početi usađivati adekvatno ponašanje na ulici. Gde god krenete insistirajte na tome da vas dete “vodi” kako bi naučilo dobro pogledati na obe strane.

To vam još uvek može biti igra, ali ako ćete je praktikikovati svaki put na ulici vaše će dete sa sedam godina biti u stanju bez straha, vašeg ili njegovog, pređe i veliku ulicu sa semaforom i nekoliko traka.

4. Nije svaki stranac zabranjen stranac

Nisu svi stranci loši. Nikako, ali kako učiti decu da ne pričaju sa strancima, ako im nekada baš stranac bude jedini koji im može pomoći.

I mi se ponekad nađemo u situaciji kada nam je hitno potrebna pomoć, a u blizini nema baš nikog poznatog. I tada normalno pitamo stranca za pomoć (smer/telefon).

Zato ni decu ne bismo smeli  plašiti s nepoznatim ljudima jer, šta ako se u sekundi izgube? Koga će pitati za pomoć ako ne stranca?

Izvor: Index

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA