Srbiji preti manjak pedijatara

U Srbiji jedna trećina pedijatara starija je od 55 godina i ukoliko se nešto ne preduzme za nekoliko godina naša zemlja bi se mogla suočiti sa ozbiljnim nedostatkom ovih specijalista, istaknuto je danas na otvaranju tečaja “Aktuelnosti u pedijatriji 2014” u Institutu za majku i dete.

Direktor Instituta Radovan Bogdanović naglasio je da decu do sedam godina, koju po našem propisu treba da prate pedijatri, u 14 odsto slučajeva prate lekari opšte medicine.

“Decu školskog uzrasta mogu da prate i lekari opšte medicine pa u školskim dispanzerima ima oko 63 odsto pedijatara, a ostatak su lekari opšte medicine”, rekao je Bogdanović Tanjugu nakon otvaranja skupa.

On je naglasio da su pedijatri u proseku stari oko 50 godina, a trećina njih je starija od 55 godina. “Ne zna se kada će se ti lekari povući u penziju. Zato je potrebno brzo reagovanje, odobravanje specijalizacija kojima će biti nadomešten ovaj deficiti koji će se pretpostavljamo javiti zbog tih trendova odlaska pedijatara u penziju. Specijalizacija traje četiri godine i to treba planirati”, naglasio je Bogdanović.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Periša Simonović naglasio je da to ministarstvo u poslednjih nekoliko godina nastoji da ispravi nelogičnosti i da su tokom ove godine podsticali domove zdravlja da upute veći broj lekara na specijalizaciju.

On kaže da će u domu zdravlja Zemun, Palilula, Čukarica već od naredne godine imati dovoljan broj pedijatara. “Ukoliko procena nakon ovog upućivanja na specijalizaciju bude takva da je potrebno da preduzmemo i neke druge korake, izvesno je da se može desiti da predložimo da se od naredne godine izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti predvidi da za deficitarne oblasti uvodemo volonterske specijalizacije”, naglasio je Perišić.

On kaže da je veliki problem i to što domovi zdravlja nemaju koga da upute na specijalizaciju, jer bi lekara koji dođe na zamenu morala da plaća zdravstvena ustanova koja nema dodatne prihode.

Kongres “Aktuelnosti u pedijatriji 2014” traje četiri dana, a predavači će biti profesori ne samo iz Instituta za majku i dete već i drugih ustanova koje se bave lečenjem dece.

“Sve više se fokusiramo na prevenciju. Prevencija rađanja zdravog deteta, ukoliko postoji neka anomalija da se terapija sprovede odmah po rođenju ili neposredno nakon toga. Genetika sve više biva u fokusu svih oboljenja i naša kuća je tome veoma posvećena”, rekao je zamenik direktora Instituta Vladislav Vukomanović.

Izvor: Tanjug

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA