Srbija, zemlja princeza ili kako zaglupljujemo devojčice

Šta se desilo sa devojčicom kratke kose, u farmericama i kariranoj košulji, koja se pentra po drveću i koja ne mari za klasičan pojam ženstvenosti? Poslednjih decenija podvrgnuta je princezifikaciji pa sada, umesto da se vere po drveću, mora da pazi da joj ne padne kruna s glave.

Foto: Canva

Biti princeza – ima li na svetu išta bolje za jednu devojčicu? Zapravo, svaka devojčica danas uz malo truda vrlo lako može postati istinska princeza, a većina njih uveliko i radi na tome. A kako se na tom putu ka veličanstvenosti ne bi slučajno spotakla i izgubila cipelicu, potreban joj je neki pouzdan vodič. Sva sreća, pa se takav vodič od nedavno može nabaviti u svim bolje snabdevenim knjižarama u Srbiji. Ne, to nije prevara! Infuzija plave krvi po povoljnoj ceni dostupna je danas svim srpskim pretendentkinjama na presto, u vidu planetarnog bestselera pod nazivom „Priručnik za princeze“ , koji devojčicama obećava uspešnu i brzu transformaciju iz obične smrtnice u pravu pravcijatu princezu.

„Biti princeza – ima li na svetu išta bolje za jednu devojčicu? Zapravo, svaka devojčica danas uz malo truda vrlo lako može postati istinska princeza, a većina njih uveliko i radi na tome.“

Zapravo, to i nije baš toliko teško – princeza se, naravno, ne postaje bez predispozicija, ali sve devojčice ih u stvari poseduju – kako je izdavač najavio, ova knjiga namerava samo da pomogne devojčicama „da otkriju da je u njima sve vreme čučala jedna princeza kojoj je bila potrebna mala pomoć da se pokaže“.

A kako naterati tu čučeću princezu da se uspravi i razmaše? Priručnik veli: ponašanje je ključno. Istinska princeza ponaša se „kao princeza“, lepo je vaspitana a nastup joj je pažljivo osmišljen. Ramena moraju biti zabačena, a glava podignuta. Ljude neka gleda direktno u oči, ali nikako ne sme da se mršti ili nekog da gleda mrko jer „od toga može početi glavobolja“. Pa jeste, šta drugo da očekuje kad nepotrebno zamara svoju lepu krunisanu glavicu. A osim da se mršti, princezi je strogo zabranjeno i da viče („glas joj mora biti tih, nežan i blag“), grdi ili božemesakloni – psuje. „Ako već moraš nekog da izgrdiš“ savetuje biblija za princeze, „nemoj da psuješ. Ljutite reči princeze mogu biti: „Žabljih mi batačića!“, „Brace mu i sekice!“, i „Dijamantskih mi minđušica!“.“ Šta se desilo sa starim dobrim „Odrubite mu glavu!“? Avaj, kao što svađe mogu ugroziti njen kraljevski imidž, tako ni trenuci radosti princezi ne dozvoljavaju da se i za mrvicu opusti. Smeh princezin, priručnik upozorava, mora da zvuči kao „muzikalni zvončići“, pa će, umesto da se rukama drži za stomak, princeza pripravnica svaki put kad joj bude do smeha, morati u rukama da drži notnu partituru.

„Ljude neka gleda direktno u oči, ali nikako ne sme da se mršti ili nekog da gleda mrko jer „od toga može početi glavobolja“. Pa jeste, šta drugo da očekuje kad nepotrebno zamara svoju lepu krunisanu glavicu.“

No, svi ovi aristokratski maniri neće princezu spasiti debakla ukoliko ona ne poradi i na svom vizuelnom imidžu. Zato priručnik devojčicama pruža nasušne informacije o uklapanju boja i značenju istih: „ako nekoga želi da šarmira, prava princeza obući će nešto ružičasto, ako želi da bude zapažena obući će crveno…“ Da nijedna važna oblast ne ostane zapostavljena, posebno poglavlje u knjizi posvećeno je tajnom oružju svake princeze – tašnama, cipelama, šeširima, lepezama, nakitu, korsažima i ostalim insignijama. Tu su i saveti za postizanje glatke kože i meke kose, pravljenje maski i losiona, parfema i ostale kraljevske kozmetike..

Dobro, ne može se reći da su pre štampanja ovog priručnika srpske princeze (čitaj devojčice) bile sasvim neprosvećene. Već neko vreme na kioscima se mogu pronaći stručni časopisi za princeze, a čak i u najgore snabdevenoj domaćoj prodavnici igračaka ponuda proizvoda za princeze je krajnje zadovoljavajuća, i kreće se u rasponu od jeftine kineske plastike, pa do najvećih svetskih brendova na tržištu igračaka (takođe kineske plastike). Tu je sve što jednoj princezi neophodno da preživi – tijare, velovi, šljokice, ogledalca, nakit, šminka, odeća, nameštaj, a onda i lutke princeze i sve pobrojano u njihovoj veličini.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA