Sprski tinejdžeri igraju smrtonosnu igru

U Srbiji se pojavio bizaran i opasan trend da se mladi ljudi, uglavnom srednjoškolci, takmiče u tome ko može da proguta više pilula ekstazija za jedno veče, saznaje “Blic”.

Foto: Flickr

Naša saznanja potvrdila je doktorka Svetlana Vučetić Arsić iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj, koja kaže da su te informacije u Drajzerovu stigle iz policije.

– Naša institucija sarađuje s policijom od koje dobijamo informacije, pa smo tako saznali i da se neretko školska deca takmiče ko može više ekstazija da popije za jedno veče. Toga je bilo i ranije, a ima i sada. Zbog toga se dešavaju veoma ozbiljne intoksikacije tom supstancom – kaže doktorka Vučetić Arsić.

Tri šokantne smrti mladih ljudi – od kojih je najstariji imao tek 20 godina – potresle su Srbiju prošle nedelje. Činjenica da se sumnja da su sve troje preminuli od posledica predoziranja narkoticima posebno plaši sve roditelje.

Psiholozi i lekari sa kojima je “Blic” razgovarao kažu da je situacija alarmantna. To potvrđuju pre svega neposredna iskustva onih koji mlade ljude leče od narkomanije.

Doktorka Svetlana Vučetić Arsić ukazuje na to da podaci kažu da je upotreba kanabisa porasla u odnosu na 2017. godinu, kao i upotreba psihoaktivnih supstanci i novih opioida. “Hemija” – sintetičke droge koje su u modi kod tinejdžera poslednjih godina – posebno plaši stručnjake.

– Najčešće ih konzumiraju adolescenti, i to povremeno, na žurkama ili okupljanjima, kao i studenti radi suzbijanja nesanice i koncentracije, mada ipak ređe. Sintetičke droge, poput ekstazija, često se kombinuju sa energetskim pićima. Za mlađe ljude je uvek izazov da probaju nešto novo, bez obzira na to što su često to veoma ozbiljne supstance i što njihovo korišćenje može imati dramatične posledice – kaže dr Vučetić Arsić.

Osnovni problem je u tome što droga nikada nije bila dostupnija maloletnicima, smatra psiholog Radmila Grujičić.

– Dostupnost se ogleda i u ceni i u količini, a narkotike počinju da konzumiraju već u osnovnoj školi. U tom dobu deca su naivna i vrlo podložna manipulaciji. Ona su često van kontrole roditelja, koji sve više rade i nisu zainteresovani za njih. Tu je, s druge strane, i stravičan pritisak vršnjaka – kaže dr Grujičić.

Prvu liniju odbrane tinejdžera od narkotika moraju da čine roditelji.

– Za ovaj problem odgovornost snose i roditelji. Mora da postoji veća kontrola dece. Ranije su za decu postojali besplatni slobodni sadržaji, ona su bila uključena u sportske sekcije, a sada roditelji za sve to moraju da izdvoje novac, koji nemaju. Svest deteta i interesovanje o pušenju, alkoholu i narkoticima pojavljuje se sa 12 godina, i to je vreme kada bi roditelji trebalo da razgovaraju sa njima o prevenciji – kaže psiholog Grujičić.

Tinejdžeri i sami diluju

Sredinom maja velika akcija MUP-a skrenula je pažnju na to da i u školskim dvorištima radi veliki broj dilera. Problem je i što dilera ima i među đacima osnovnih i srednjih škola, a psiholog Radmila Grujičić kaže:

– Najveći motiv je pozicioniranje u društvu. Dete želi da se dokaže da je slobodnije od ostalih, da sme šta drugi ne smeju i da je prešlo dozvoljene granice, što je tipično za taj uzrast – dodaje Grujičićeva.

Foto: Pixabay

Serija tragedija

17. jun – Satima ležao ispred splava

Beograđanin Jovan Paunović (17) preminuo je u nedelju uveče na Vojnomedicinskoj akademiji nekoliko sati nakon što je pronađen kako ispred jednog beogradskog splava leži u bunilu i grči se u užasnim bolovima jer je u sebe uneo smrtonosnu količinu droge ekstazi.

Nesrećni mladić preminuo je u najvećim mukama u bolnici nakon što je gotovo tri sata ležao na ulici ispred splava gde su ga prijatelji ostavili, a prolaznici pokušavali da mu pomognu čekajući Hitnu pomoć i policiju.

20. jun – “Nema pazi, samo gazi”

Sredinom nedelje u Bačkoj Palanci preminuo je tinejdžer Nemanja Šafarik (18), a njegovo telo u stanu u Gundulićevoj ulici pronašao je otac. Policija iz Bačke Palanke je izvršila uviđaj, a nezvanično se saznaje da je smrt nastupila usled predoziranja.

Po nalogu tužioca, telo je preneto na Institut za sudsku medicinu u Novom Sadu, gde je urađena obdukcija.

Nema nikakvih tragova nasilja. Po nalogu Tužilaštva, urađene su sve toksikološke analize zbog sumnje da se mladić predozirao. Inače, mladić je po celom telu bio istetoviran, a jedna od tetovaža glasi “Nema nazad, samo napred. Nema pazi, samo gazi”.

24. jun – Umrla u stanu druga

Marija M. (17) iz Kragujevca, učenica Politehničke škole, preminula je kada je sa starijim bratom bila kod druga u naselju Šumarice, gde je, kako se sumnja, unela smrtonosnu dozu.

Prema prvim rezultatima istrage, koji još uvek nisu potvrđeni, jer se čekaju rezultati obdukcije, sumnja se da je devojčica preminula od prevelike doze neke od narkotičkih supstanci.

Šta je ona tokom kobne noći konzumirala i kakve su okolnosti dovele do pronalaženja njenog beživotnog tela u stanu kod druga njenog brata, za sada se ne zna. Konačni nalaz daće patolozi i toksikološka analiza.

Blic

Podeli:

Komentari
moj pedijatar instagram