„Sportom menjamo dijabetes“

150 mališana obolelih od šećerne bolesti učestvovalo u sportsko-edukativnoj manifestaciji u Kruševcu

Društvo za borbu protiv šečerne bolesti Kruševac organizovalo je tradicionalnu sportsko-edukativnu manifestaciju „Sportom menjamo dijabetes“ za najmlađe članove Saveza društava Srbije. Na kruševačkom izletištu na Bagdali, oko 150 dece obolele od dijabetesa vežbalo je sa trenerima atletiku, košarku i fudbal, igralo badminton i između dve vatre, crtalo i slikalo. Lekari i sestre merili su deci nivo šećera u krvi pre i posle vežbanja kako bi pokazali da fizička aktivnost pozitivno utiče na njihovo zdravlje i da ona treba da bude sastavni deo terapije i prevencije razvoja bolesti. Tokom edukativnog dela manifestacije endokrinolozi su ukazali na značaj bavljenja fizičkom aktivnošću kojom se, ne samo kontroliše telesna masa, već vežbanje ima i veliki psihološki učinak. Povećava se samopouzdanje, smanjuje se zavisnost od lekova i, što je najvažnije, uspostavlja se kontrola nad bolešću.

Manifestacija „Sportom menjamo dijabetes“ održava se treću godinu za redom i okuplja decu obolelu od dijabetesa iz dvadesetak gradova Srbije. Njen cilj je da pokaže da osobe koje imaju šećernu bolest moraju i mogu aktivno da se bave sportom. Razmena iskustva i vršnjačka edukacija su najbolji način za osnaživanje i normalizaciju novootkrivene dece i njihovih porodica.

Društvo za borbu protiv šečerne bolesti Kruševac ovom manifestacijom želi i da ukaže na promene u mogućnostima prevencije i lečenja šećerne bolesti kako kod dece tako i kod odraslih. To se pre svega odnosi na poboljšanje rada i podrške na planu preventivne zdravstvene zaštite, pravovremenog propisivanja adekvatne terapije, preventivnih pregleda i nadzora, edukacije, dalji razvoj Savetovališta za dijabetičare u svakom Domu zdravlja u dve smene sa stalnim lekarima i brža dostupnost lekara specijalista.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA