Spinermanija obuzela decu

Izgleda toliko benigno, a izuzetno je zarazna

U Srbiji se pojavila igračka za decu i odrasle za ublažavanje stresa. Fidžet spiner je za kratko vreme postao popularan, tako da se nadamo da više nećemo čuti za jezivu rusku igricu “Plavi-kit.

Fidžet spiner je najpopularnija igračka ovog leta, klinci u Srbiji je ne izbijaju iz ruku, a namenjena za one koji imaju poremećaj pažnje, one koji pate od anksioznosti i autizma!

Potrebno je višak energije usmeriti na Fidžet spiner umesto na okolinu.

Rekli su nam da fidžet služi za koncentraciju, ali mi se igramo sa njim i izvodimo razne trikove na što zanimljiviji način – ispričala su nam deca koja su se zatekla ispred prodavnice u kojoj se prodaje fidžet spiner u Beogradu.

Kad smo jednog dečaka od 12 godina pitali što to igra, rekao je zato što mu je dosadno i da smanji nervozu.

Očigledno je da je popularnost ove “spravice” pokazatelj u kom stanju duha je omladina u Srbiji – potrebna im je vežba i antistres.

U MNOGIM ŠKOLAMA JE ZABRANJENA

Najpopularnija igračka ovog leta je, da ponovimo, namenjena za one koji imaju poremećaj pažnje, one koji pate od anksioznosti i autizma, piše livescience.

Međutim, zabranjena je u mnogim školama širom SAD zbog đaka koji se više igraju nego što uče.

U pitanju je mala klizna loptica koja može da se rotira između prstiju, čime izaziva ugodne osećaje, oslobađa od stresa i napetosti.

Međutim u poslednje vreme ovaj uređaj je počeo masovno da se koristi u zabavnim video klipovima, a stručnjaci upozoravaju da zabrana ovog uređaja, može samo da šteti deci kojima je svakodnevno potrebna! Nikome još nije jasno zbog čega je zabranjena kada mnogo pomaže deci.

Škole u Čikagu, Masačusetsu, Bruklinu, na Floridi su zabranili korišćenje ove “igračke”, a mnogi su se složili da ovo nije nikakva igračka, niti modni detalj, već sredstvo koje je potrebno velikom broju dece u ublažavanju nervoze i anksioznosti, kao i oslobađanju od negativne energije.

Osoba koja je koristi, u jednoj ruci sa kažiprstom i palcem drži centralni deo spinera, a drugom rukom povlači jedan od krajeva koji započinje rotaciju celog spinera.

U kasnijim fazama korišćenja, posebno odrasli, lako mogu da barataju i jednom rukom.

Cena fidžet spinera se po specijalizovanim prodavnicama kreće od 700 do 3.000 dinara, ali se u kineskim prodavnicama može pronaći i za mnogo manje novca.

Kuriri

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA