Sopstvenim matičnim ćelijama iz krvi pupčanika protiv dijabetesa tipa 1

Četvorogodišnja Isla Robinson je ušla u istorijukao prva osoba na svetu kojoj su transplantirane sopstvene matične ćelije, prikupljene tokom rođenja, kako bi se sprečilo da se razvije dijabetes tipa 1.

Naučnici veruju da će krv iz pupčanika bogata matičnim ćelijama sprečiti autoimuni proces koji uništava ćelije pankreasa.

 ‘’Jednostavno je delovalo kao dobra prilika da se osiguramo’’, rekla je Rejčel Veldon, Islina mama, povodom njihove odluke da sačuvaju matične ćelije 2011. godine.

„Sada kada smo uključeni u ovo istraživanje, osećamo se zahvalno“ – nastavlja Rejčel.

Islina porodica je izabrana zato što njen polubrat ima dijabetes tipa 1. Isla i njena sestra Rubi su radile analize krvi u kojima je otkriveno prisustvo antitela, što je ukazivalo na to da postoji velika šansa da se i kod njih razvije dijabetes.

Rubi je dijagnostikovan dijabetes samo par dana nakon prve analize krvi. Od tada, Isla je išla na testiranje svakih 6 meseci, da bi jednog dana njen tim lekara odlučio da sprovede terapiju matičnim ćelijama iz krvi pupčanika, jer je već postala visokorizičan slučaj.

‘’Sva ispitivanja su ukazivala na to da će dobiti dijabetes, pa smo pomislili da ako uspemo to da sprečimo, biće fenomenalno’’, rekla je vođa studije Marija Kreg. ‘’Nadamo se da ćemo u potpunosti uspeti da isključimo taj autoimuniproces i da Islin organizam nikada neće razviti dijabetes’’.

Druga mogućnost je da neće sprečiti nastanak dijabetesa u potpunosti, već ga samo odložiti.

‘’Mogu proći godine, pa čak i ako odložimo dijabetes do adolescencije, kad Isla bude starija, to bi bilo sjajno zato što bi nam kupilo vreme za sprovođenje drugih terapija koje se razvijaju’’, rekao je profesor Kreg.

Krv je bila prikupljena iz pupčanika nakon što se Isla rodila, zaštićena krioprotektantima i čuvana na temperaturi od -160 stepeni Celzijusa u gasovitoj fazi tečnog azota. Već u sredu, krv je bila odmrznuta, pripremljena za terapiju i data putem infuzije tokom pola sata.

matične ćelije 1

Pre infuzije, Isla je primila dozu antihistamina kako bi se sprečila eventualna alergijska reakcija. To je bio jedini deo procedure koji je uplašio malu, ali hrabru Islu, koja je naišla na veliku podršku medicinskog osoblja.

Profesor Kreg kaže da je Isla prva od dvadesetoro dece kojima će biti transplantirane sopstvene matične ćelije iz krvi pupčane vrpce.

Prema podacima  IDF-a (InternacionalnaDijabetes Federacija) broj obolelih od dijabetesa se svake godine povećava.

matične ćelije 2

Izvor:IDF Diabetes Atlas Sixth EditionUpdate, InternationalDiabetesFederation 2014

Razne kritike upućene na račun privatnih banaka su povećale zabrinutost, da će roditelji prestati da čuvaju matične ćelije zato što misle da ih možda nikad neće upotrebiti. Ali kako je profesor Kreg rekao, dokaz o vrednosti čuvanja matičnih ćelija je upravo ovaj slučaj. Smatra se da će matične ćelije imati glavnu ulogu u terapiji za stanja kao sto su dijabetes tipa 1, srčana oboljenja, infarkti i neurološka oboljenja.

Izvor: http://www.smh.com.au/nsw/fouryearold-girl-makes-history-in-worldfirst-attempt-to-prevent-type-1-diabetes

Podeli:

Komentari

 1. Ivana says:

  Da li maticne celije mogu biti lek za hipoplaziju ocnog zivca? Da li se negde u svetu to primenjuje. Hvala!

  • MojPedijatar says:

   Poštovana Ivana,

   Hipoplazija očnog živca se trenutno kao terapija razvija na „Moorfields Hospital“ u Londonu. Koriste se matične ćelije iz limbalnog dela oka i terapija je autologna.
   Za sada je ova vrsta terapije još uvek u eksperimentalnoj fazi i vrlo je limitiran broj pacijenata kod kojih je primenjena. U narednih nekoliko godina se očekuje velika klinička studija na ovoj klinici, i za te potrebe je do sada prikupljeno oko 15.000 uzoraka matičnih ćelija iz limbalne regije oka za autolognu primenu. Naravno, ovaj broj pacijenata nije vezan samo za hipoplaziju očnog živca, njih je najmanje, već i za druga očna oboljenja koja će se tretirati.

   Srdačan pozdrav,
   CryoSave Srbija


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA