Skoliozu ispravljaju bez lekova i operacije - Portal Moj pedijatar

Skoliozu ispravljaju bez lekova i operacije

Dečje odeljenje za rehabilitaciju u specijalnoj bolnici Banja Koviljača, koja obeležava tri decenije postojanja, i dalje je jedinstveno u Evropi

Specijalna bolnica Banja Koviljača obeležava tri decenije od osnivanja prvog, Dečjeg odeljenja za rehablitaciju. Od 1. marta 1899. godine, kada je otvoreno, na ovom odeljenju, jednom od najboljih u Srbiji i ovom delu Evrope, ambulantno ili stacionarno lečeno je više od 41.000 mališana.

Ovde se leče i rehabilituju deca sa urođenim anomalijama, deformitetima i povredama lokomotornog aparata, lezijama perifernih nerava i centralnog nervnog sistema, reumatskim oboljenjima u fazi remisije, neuromiopatskim oboljenjima, stečenim deformitetima kičmenog stuba i bolestima rasta, kašnjenjem u psihomotornom razvoju, nakon operacije kukova (zbog urođenog iščašenja kukova, epifizeolize, Pertesove bolesti), povreda pri rođenju…

– Ovo odeljenje, osnovano u saradnji sa kolegama iz Univerzitetske dečje bolnice u Tiršovoj, koja je kasnije proširena i na Institut za majku i dete, Institut za ortopedsko-hirurške bolesti Banjica, Reumatološki institut i Kliniku za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu u Beogradu, kompletno je renovirano – kaže primarijus Aleksandar Jokić, direktor Specijalne bolnice Banja Koviljača. – U vili „Hercegovina“, koja je sada potpuno prilagođena potrebama najmlađih pacijenata, imamo 100 postelja za decu i pratioce, a u istoj zgradi se obavljaju i sve terapijske procedure.

Tu su dve kinezisale za bebe do godinu dana i za starije mališane, zatim radna terapija, elektroterapija, hidro-kinezi terapija u bazenu ili habard kadi, podvodna masaža, parafino terapija. U sumporovitom kupatilu za decu stariju od godinu dana primenjuje se peloid.

– Iz godine u godinu znatno se povećava broj najmlađih pacijenata – objašnjava dr Jokić. – Oni dolaze isključivo sa uputom i o trošku Fonda za zdravstveno osiguranje. Od 2016. godine dupliran je njihov broj. Ne bih rekao da je to posledica porasta patologija među najmlađima koje mi ovde lečimo, nego činjenice da država upućuje sve više dece na rehabilitaciju. Recimo, 2016. godine imali smo 1.600 najmlađih pacijenata, a prošle godine 2.700. Tri godine zaredom menjamo ugovor sa RFZO, i svaki put se povećava broj dece koja mogu ovde da se leče. Mi smo primer da nije tačno da samo u inostranstvu postoje dobri uslovi za rehablitaciju najmlađih. Naši rezultati u rehabilitaciji dece su odlični, i prezentujemo ih kako na domaćim, tako i na stručnim kongresima u inostranstvu.

Na ovom odeljenju primenjuje se, u Srbiji nova, a u svetu već prihvaćena metoda neoperativnog lečenja skolioze, tzv. šort metoda, kod dece starije od osam godina. Metodu je iz Španije „donela“ dr Mila Jelačić iz Novog Sada, koju je Bolnica u Banji Koviljači angažovala kao stručnog konsultanta.

– Obučili smo jednog lekara i pet viših fizioterapeuta i opremili odeljenje svim što je potrebno za ovu metodu, tako da je on njenog uvođenja znatno povećan broj dece koja dolaze na rehabilitaciju, jer očigledno dosta najmlađih ima problem sa skoliozom – priča dr Jokić. – Rezultati su veoma dobri.

LEKOVITO BLATO

Doktor Aleksandar Jokić kaže da je primena sumporovitog peloida Banje Koviljače kod dece jedinstvena u svetskoj balneologiji:

– Peloid daje odlične rezultate u lečenju nekih oboljenja kod mališana, a daleko je manje agresivan od lekova, naročito od operacija. U savremenoj medicini postoji težnja da se izbegnu agresivne metode, počev od lekova i operacija do raznih zračenja, naročito ako uzrokuju alergiju i druge komplikacije. Sa druge strane, u balneoterapiji koriste se prirodni neinvazivni faktori, čime deca dobijaju šansu za kvalitetnije lečenje bez propratnih posledica. Terapijske mogućnosti našeg banjskog blata dokazane su naučno, i u praksi se stalno potvrđuju.

Novosti

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram