Škola i vrtić tokom epidemije: “Maksimalna opreznost, ne samo zbog koronavirusa”

S dolaskom jeseni, dolazi i sezona respiratornih infekcija. Za vreme pandemije to je mnogo veći problem.

Foto> Pixbay

Roditelji su u većoj panici, jer ne znaju kako da se ponašaju i koji su tačno koraci ukoliko dete ima neke zdravstvene probleme.

Kašalj, curenje nosa, temperatura, simptomi su koji se nikako ne smeju zanemariti jer tokom epidemije donose još veći rizik po okolinu.

Pojedini roditelji u Beogradu dobili su obaveštenje u kome se navodi da u “slučaju sumnje na respiratorne infekcije kod deteta, roditelja, školske dece i ostalih članova zajedinčkog domaćistva, do dobijanja tačne dijagnoze, a da nije kovid 19, dete ne dovode u vrtić”.

Uz to, navodi se i da dete ne treba dovodi u vrtić ukoliko je neko od članova porodice ili zajedničkog domaćinstva u izolaciji zbog potvrđene zaraze ili rizičnog kontakta. Isti je slučaj i ukoliko je neko iz uže porodice zaražen ili čea rezultate testa, prenosi “Blic”.

Dodatne probleme donosi i to što će roditelji potencijalno češće morati na bolovanje zbog čuvanja dece.

“Sa prvim kašljem, temperaturu i da ne pominjem! Pri pojavi bilo kakvog simptoma respiratorne infekcije dete treba odvesti kod lekara da se odrade analize, prvnstveno krvna slika i da se utvrdi šta je sa detetom. Ja sam za maksimalnu opreznost u ovoj situaciji“, rekao je za “Blic” dr Dejan Joneva, pedijatar iz Doma zdravlja “Dr Simo Milošević”.

Simptomi se kreću od onih klasičnih za respiratorne infekcije do stomačnih tegoba i zbog toga svaku nelagodu treba ozbiljno tretirati.

Kako je rekao dr Jonev, ne treba reagovati samo zbog aktuelne epidemije, već i zbog sprečavanja širenja drugih bolesti kojima su deca podložnija u velikim kolektivima.

Ono što bi trebalo naglasiti je da su simptomi korone kod dece drugačija od onih kod odraslih.

Naime, dijareja i povraćanje mogu biti ključni simptomi kovida 19 kod dece, tvrde istraživači Kraljičinog univerziteta u Belfastu.

Stomačni problemi mogu i pre ukazati na koronavirus nego recimo kašalj ili gubitak čula mirisa i ukusa, navodi se u studiji.

b92

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA