Kako da nateram dete da ih pokupi kada završi sa igrom?

Ma koliko se ja trudila, igračke su svuda po kući! Kako da nateram dete da ih pokupi kada završi sa igrom?

Foto: Flickr

Sklanjanje zaista nije važno deci u uzrasto od dve do pet godina, bar ne kod kuće. Dečja mašta i potreba da stvaraju i istražuju najčešće su u sukobu sa potrebom odraslih da se održava red u kući. Ipak,  deca su sposobna da pospreme. Kada ih vide kako u vrštiću pred odlazak kući skupljaju igračke, roditelji se u čudu pitaju: ” Da li je moguće? Da je ovo moje dete ?” Svako, (a pogotovo dete) koga čeka veliki posao oseća se pomalo dezorijentisano, ne znajući odakle da počne. Pospremanje je mnogo jednostavnije ako se podeli u manje, lakše izvodljive zadatke.

Brza reakcija

– Budite određeni u svojim zahtevima. Recite: “Molim te, sličice sa fudbalerima stavi u onu malu drvenu kutiju na polici” umesto da kažete: ” Da si raščistio ovaj haos smesta!”

– Postavite deci pitanje koje ih može podstaći na to da obave posao: ” Zna li neko gde ovo stoji?”

– Kad ima mnogo posla, priskočite u pomoć. Svi znamo kako to izgleda kada je sve ono što stoji u kutijama i korpama – na podu!

igračke– Organizujte takmičenje (“Baš me interesuje da li možeš da skloniš automobičiće pre nego što tata rasturi trkačku stazu..! Spremi se, na pozor – sad!”)

– Koristite razna pomoćna sredstava da bi zadaci bili zabavniji. Na primer “voz” za igračke (dve korpe za veš) ulazi u sobu uz klopotanje i zvižduk lokomotive (dočarajte i šištanje pare da pokupi igračke koje treba skloniti.

Postupite mudro

Imajte na umu da stalno pospremanje može svakoga da izludi.

Pokušajte da odredite vreme u danu za skupljanje igračaka. Kada se taj običaj ustali, više nećete morati neprestano da opominjete decu

Izbegavajte pretnje.

Razmislite o uvođenju “kutije za zaplenjene igračke” Skupite sve igračke koje deca nisu pokupila i stavite ih u kutiju. Zatim rešavajte šta ćete sa njima – da li ćete i kada vratiti deci. Razgovarajte o tome na porodičnom sastanku, tako da mališani shvate unapred određenu reakciju.

Upozorite decu na to da će uskoro doći vreme za pospremanje (ili podesite tajmer da ih to podsetite) da biste im pomogli da se psihološki pripreme. Radiće i bolje i mirnije.

Pomozite deci da se koncentrišu na no što treba da urade, a zatim im pomozite da počnu.

Uradite ono što rade u vrtiću: skupljate igračke pevajući pesmice. Poslužiće bilo kakve jednostavne reči i melodija koja se lako pamti.

Igrajte se. Najjednostavnije, šašave stvari deci su često zabavne i motivišu ih.

Privucite pažnju deteta koje na pomaže. Pokažite mu igračke na podu i mesto na kojem treba da stoji istovremeno hvaleći dete koji ih skuplja.

Odredite tačan broj stvari koje treba skloniti: “Molim te skloni pet stvari s poda.”  Deca to lakše prihvate nego kada im se kaže da pospreme celu sobu, a uživaju u brojanju stvari dok ih sklanjaju.

Zahvalite svima na dobro obavljenom poslu. Upamtite, mala dece ne osećaju potrebu da sklanjaju stvari… roditelj je taj kome je potreban red.

Odldzepni roditelj-koricaomak iz knjige Džepni roditelj, autora Gejl Rajklin, Kerolajn Vinkler.

Kad ne znate kako da rešite probleme u vezi s ponašanjem svoje dece uzrasta od dve do pet godina, “Džepni roditelj” je spasilac koji pritrčava u pomoć s proverenim savetima, zdravim razumom i roditeljskom mudrošću. Njegova filozofija disciplinovanja spaja bezuslovnu ljubav i čvrste granice i predlaže postupke koji donose brzo olakšanje i dugotrajno razumevanje za probleme povezane s ponašanjem dece.

Izdavač: Kreativni centar 

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA