Sistematski pregledi

Kada se počinje sa sistematskim pregledima dece?

Slobodno možemo reći da si prvi sistematski pregled obavio odmah po rođenju. Tada te je pregledao pedijatar u porodilištu (neonatolog). Drugi sistematski pregled je bio pred otpust iz porodilišta, a onda slede brojni redovni pregledi kod pedijatra koji te je medicinski pratio do polaska u školu.

pregledi

Sistematski pregledi se vrše i u vrtićima, a jedan detaljan pregled se obavezno obavlja pre upisa u osnovnu školu.

  • Zašto mora da se pregleda svake godine?

Zato što je dete jedan neverovatno «brzorastući» organizam. U prvoj godini života se najviše poraste, a u pubertetu se raste «kao iz vode». Rast je samo spoljašnja, vidljiva promena, a unutar organizma se dešavaju brojne «akcije», koje moraju da se prate redovnim pregledima.

Zato je od velikog značaja da se sistematski pregledi obavljaju redovno, ali je to važno i da bi se uočile moguće nepravilnosti u organizmu, na primer: kriva kičma ili loš stav, što može da se uspešno koriguje. Jedna od glavnih uloga sistematskih pregleda se može opisati starom, istinitom izrekom: «Bolje sprečiti nego lečiti».

  • Ranije nisu merili pritisak, a ove godine jesu. Zašto je to važno?

Svaki detalj sistematskog pregleda je važan: od merenja visine i težine (da se na vreme otkrije gojaznost, ali i pothranjenost), preko pregleda svih čula, srca, pluća, kostiju i mišića, pa do merenja arterijskog pritiska.

Ranije se mislilo da je povišen krvni pritisak «privilegija» odraslih (pre svega baka i deka), ali se danas zna da već u dečjem uzrastu može da se otkrije, a potom leči. Na sreću, ne dešava se to tako često. Međutim, veoma je važno da se pronađu deca koja imaju ovu «podmuklu» boljku.

  • Da li će morati i u srednjoj školi na sistematske preglede?

Sasvim sigurno! I to je period burnog razvoja, u kome mnogo stvari može da se otkrije sistematskim pregledom. I na fakultetima sprovode lekarski pregledi, a i kad  dete poraste, bilo bi dobro da povremeno prati svoje zdravstveno stanje.

  • Dete hoće da počne da treniram karate. Da li i za to treba pregled?

Treba! Važno je da se vidi da li je spreman za «akciju». Karate je, inače, izuzetno zdrav sport. Za početak, dovoljno je da se javi svom pedijatru. On će, najverovatnije, da odobri početak bavljenja karateom. Ako se «primi» na karate, opet će imati redovne sistematske preglede, koje bi klub trebalo da organizuje kod sportskog lekara – tako da pregledi «ne ginu».

Bez sistematskih pregleda nema zdravog odrastanja.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA