Sisanje palca u detinjstvu smanjuje rizik od alergija

Deca koja sisaju palac ili grizu nokte otpornija su na alergije u odraslom dobu, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Otago na Novom Zelandu.

Foto: Pixabay

Kako prenosi Index, pozivajući se na Vašington post, naučnici su pratili više od hiljadu dece uzrasta od pet, sedam, devet i 11 godina, nakon čega su u starijoj dobi testirani na različite alergije, tačnije između 13 i 32 godine.

Istraživanje je pokazalo da je 49 odsto 13-godišnjaka koji nisu sisali palčeve ili grizli nokte bilo pozitivno na barem jednu alergiju. Među onima koji su u ranom detinjstvu imali bar jednu od ove dve navike, procenat pozitivnih na alergije bio je 38 odsto, dok je 31 odsto pozitivno u kategoriji onih koji su kao deca sisali palčeve i grizli nokte.

Kasniji test otpornosti na alergije, sproveden u dobi od 32 godine, dao je iste rezultate.

Šta kažu stručnjaci?

Iako su dosadašnje studije pokazale da sisanje palca izaziva neke negativne pojave kao što su krivi zubi i mogući problemi u govoru, najnovija studija pokazuje da do određenog uzrasta to i nije tako loše.

Objašnjenje bi moglo biti u takozvanoj higijenskoj hipotezi, prema kojoj se izlaganje određenim mikrobima povezuje sa pozitivnim uticajem na razvoj imunog sistema deteta i time smanjuje rizik od alergija, smatraju naučnici.

Index

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA