Sinehije labija (slepljene male usne)

Sinehije labija malih usana vagine su pojava slepljenosti malih usana kod devojčica u predpubertetskom periodu. One su obično slepljene jedna za drugu po sredini i ova promena se još naziva adhezija labija.

Foto: Canva

Kada je anatomija malih i velikih usni normalna, velike i male stidne usne su po sredini razdvojene i izmedju njih se vidi otvor vagine i završetak mokraćnog kanala. Ukoliko postoji sinehija labija, po razdvajanju velikih stidnih usana primećuje se da su male stidne usne potpuno ili delimično slepljenje zbog čega se prirodni otvori ne vide.

Zbog čega dolazi do slepljenosti malih usana kod devojčica?

Nije u potpunosti poznat uzrok zbog čega dolazi do pojave sinehija ali se kao jedan od osnovnih razloga smatra nizak nivo estrogena kod devojčica tokom detinjstva. Kao ostali razlozi navode se iritacija vulve, često čišćenje vlažnim maramicama kod osetljivih devojčica, infekcije i loše održavanje higijene intimne regije. Zbog povećanih vrednosti estrogena koji preko posteljice prelazi sa majke na plod, kod beba na rodjenju retko se vidjaju sinehije u prvim mesecima života kao i kasnije tokom puberteta kada vrednosti estogena ponovo rastu.

Najčešće se sinehije vidjaju u periodu izmedju trećeg meseca i 6 godine a problem može da ostane neprepoznat više godina. Roditelji dovode devojčice na pregled zbog teškoća prilikom mokrenja, naprezanja, crvenila vulve i bola tokom mokrenja kao i čestih urinarnih infekcija..

Lečenje sinehija – praćenje i lokalna terapija

Dijagnozu postavlja pedijatar i za blage sinehije koje ne pokrivaju otvor mokraćnog kanala je potrebno samo praćenje bez terapije. Sinehije spontano prolaze bez primene terapije ukoliko nisu previše izražene. Procenat spontanog povlačenja blagih formi je preko 80% tokom prve godine. Dete ne treba kupati agresivnim kupkama, već kupkama koje čuvaju površinsku kiselost kože.

Ukoliko pokrivaju otvor vagine i prisutne su česte infekcije irinarnog trakta potrebno ih je lečiti kremama na bazi estrogena ili u težim slučajevima i kortikosteroidima. Većina sinehija se otvori tokom prímene estrogenskih preparata u periodu 2-3 nedelje, ali je nekada potrebna i dugotrajnija terapija. Ovu terapiju roditelji nikada ne smeju da započinju na svoju ruku, bez nadzora i instrukcija pedijatra. Po razdvajanju sinehija nastavlja se sa primenom emolijentne kreme narednih 6 do 12 meseci.

Milena NikolićAutor: Milena Nikolić, pedijatar

U junu 2020 godine osnovala je Pedijatrijsku ordinaciju ZDRAVO DETE na Vračaru.

2007 - mart 2020 zaposlena u poliklinici Medikom.

Obavila kliničku praksu u bolnicama u Veroni, Rimu i Ohridu. Bavi se naučnim radom i učestvuje na domaćim i međunarodnim pedijatrijskim kongresima. Pohađala predavanja za mlade lekare u Češkoj i Austriji. Specijalizacija iz pedijatrije na Univerzitetskoj dečijoj klinici završena odličnom ocenom.

Piše stručne tekstove iz oblasti pedijatrije za portal www.mojpedijatar.co.rs, časopise Moj pedijatar, Zdravo dete i Pedijatar-dijagnostičko terapijske preporuke.

Kontakt telefon za zakazivanje pregleda: 062/1962221

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA