Septembarsko more sa bebom

Odlučili ste se da izbegnete letnje vrućine i gužve pa ste rešili da uhvatite lepo septembarsko sunce. Odlična ideja – bebama (a i roditeljima) prija „pitomije“ sunce, tako da je ovo zaista dobra odluka.

Foto> Pixabay

Zato ćemo se pozabaviti potencijalnim problemima koji se mogu očekivati na ovom „kasnom” (iako nije kasno za lepo letovanje) letnjem odmoru.

 • Sunce je i dalje opasno!

Ne sme da vas zavara „nežnije” septembarsko sunce! UV index (pokazatelj jačine, ali i opasnosti od UV zračenja) je i dalje visok, pa sunce stvarno može biti opasno.

I dalje izbegavajte jako sunce (od 10-17 časova), držite bebu u prirodnom hladu uvek kad možete, koristite laganu letnju kapicu i laganu pamučnu odeću. Kad ste na suncu bebu mažite kremom ili losionom sa maksimalnim zaštitnim faktorom (50+)

 • Ne pretopljavajte bebu

Čini vam se da je seprtembar hladniji – jeste u odnosu na juli i avgust, ali i dalje ima vrućina. Zato NE pretopljavajte bebu – dovoljan je jedan sloj odeće, NE trebaju bebi čarapice kad je vruće, ali se kapica podrazumeva kad se izlazi na sunce.

 • Dajte bebi više tečnosti

Ako dojite bebu to je najbolje za dete! Ipak, tokom letnjih vrućina (pa i u septembru) bebi treba više vode jer je gubi znojenjem, ali i „nevidljivim” isparavanjem na vrućini. Zato treba da imate odgovarajuću flašicu vode pri ruci.

NEMA potrebe da prokuvavate vodu, već odaberite kvalitetnu flaširanu vodu u pakovanju za bebe i decu (0,33 ili 0,5l) i neka to bude SAMO bebina voda.

Što ne popije bacite ili sami popite, ali nemojta „odstajalu” vodu da dajete bebi uveče kad se vratite sa plaže. Uvek postoji mogućnost da ste, tokom otvaranja ili sipanja, „zaprljali” deo ispod poklopca, ma koliko pažljivi bili.

Ako putujete u inostranstvo ponesite jedan paket bebine vode odavde – ne zauzima mnogo mesta, ali ćete izbeći nepotrebnu potragu za vodom. Za nas je lako da se nađe, ali je za bebu najsigurnija voda koju ste već ovde davali i probali.

 • Čuvajte se crevnih infekcija

Leto, pa i kasno leto je uvek „rizik faktor” za nastanak infekcija prljavih ruku! Zato pazite da beba ne stavlja svašta u usta, a naročito vodite računa kada se igra u pesku.

Starije bebe ponekad vole da „probaju” pesak, a to može biti opasno!

Iako more izgleda čisto, može se desiti da talasi (kao i plima) izbace raznu nevidljivu prljavštinu, uključujući i spore bakterija koje izazivaju infekcije želuca i creva. Zato se dešava ona, naizgled paradoksalna, situacija: dete se nije kupalo u moru, a dobilo je „morski” letnji proliv! To je baš zato što je želelo da proba ukus peska.

Zato redovno perite ruke bebi, i ne dajte joj da svašta „trpa” u usta.

 • A ako se ipak proliv desi

Odmah treba započeti nadoknadu tečnosti! Najbolje preparatima koji u sebi sadrže sve što bebi treba (elektrolite, šećer…) koji se rastvaraju flaširanom vodom. To treba poneti sa sobom „za svaki slučaj” – bolje da ne trebaju, ali nikad se ne zna.

Beba treba da bude na „dijetici”  – ako mama doji to je najbolje, onda se samo daje mamino mleko! Ako je na formulama, treba dati adaptirano mleko BEZ laktoze (bez mlečnog šećera) pet do sedam dana.

Treći stub borbe sa prolivom je davanje probiotika koji pomažu da se varenje normalizuje, ali i da beba pobedi virus (ili bakteriju) koja je izazvala problem. Probiotik se daje najmanje sedam do deset dana, a po potrebi i duže!

 • Da li beba sme da se kupa u moru

Kada je more čisto, toplo i bistro, zašto da ne!

Podrazumeva se oprez i stalno držanje bebine glave „na sigurnom” iznad vode. Ipak, neka beba odluči – ako joj prija ona će da se raduje, smeje, lupka rukama i nogama po vodi… Ali ako plače i negoduje NEMOJTE da je forsirate – ima vremena, zavoleće more.

Ako je hladnija voda, improvizujte bazenčić, ubacite morsku vodu i neka se ugreje na suncu, pa onda „probrčkajte” bebu. Ovo je razumna alternativa i kada su dani vetroviti – nađite zavetrinu i eto rešenja.

 • Šta posle kupanja u moru

Odmah tuširanje mlakom vodom, sušenje mekanim peškirom, pa posle 10-tak minuta sunčanja pravac hladovina. Ponudite je da jede (ili pije) i eto lepog morskog sna.

 • A klima u sobi

Obično je u septembru prijatnije i ne treba klimatizacija. Ipak, ako „udari” vrućina umerena klimatizacije je dozvoljena i poželjna. Važno je da snop hladnog vazduha ne ide direktno na bebu, i da se temperatura sobe održava konstatno o rasponu od 24-26 stepeni! Ne valja da bude velika razlika u odnosu na spoljnu temperaturu.

Tatjana VukomanovićAutor: Tatjana Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završila u roku 1997.

Specializaciju pedijatrije završila na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Beogradu 2002.godine.

Radila je u stacionaru Centra za zaštitu odojčadi i dece (“Zvečanska”), a potom započinje rad u privatnoj pedijatrijskoj praksi.

Od 2007 godine je zaposlena u Predškolskoj Ustanovi Baby Palace, gde sprovodi pedijatrijski nadzor i radi na prevenciji, i lečenju dece.

Osnivač izdavačkog preduzeća kompanije Pedijatar doo gde je jedan od idejnih tvoraca edukacionog projekta “Zdravo dete”. Urednik časopisa “Zdravo dete” i “Pedijatar, dijagnostičko-terapijske preporuke”, portala www.mojpedijatar.co.rs

Udata, majka troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Aleksandar says:

  Postovani, potopili smo nasu devetomesecnu bebu u morsku vodu i ona je isto vece dobila temperaturu od 38 stepeni i doktor konstatovao blazu upalu jednog uha. Interesuje me da li je nas postupak mogao da bude okidac ove situacije? Beba je jnace uzivala u morskoj vodi…

  • MojPedijatar says:

   Da – to je moguće, a treba izbegavati potapanje glave u moru – kod beba ovog uzrasta.

 2. Tijana says:

  Postovani,
  Naša beba ima 8 i po meseci i interesuje nas, pošto smo na letovanju, smemo li je kupati u moru ako je temperatura vode 24 stepena i da li je strašno ako slučajno proguta malo slane vode? Probali smo da je kupamo u bazenu sa morskom vodom, ali ona posle stavi prstice u usta, pre nego joj uspemo oprati ruke.
  Izvinite na opsirnosti i hvala unapred na odgovoru.

  • MojPedijatar says:

   Bazen ZANORAVITE, a ako je more čisto i detetu PRIJA da se kupa – samo napred.

   Gutanje morske vode treba izbeći.

 3. Zvezdana says:

  Moja beba ima 19 meseci a ja sam u trecem mesecu trudnoce. Bebac nam ima blagu upalu treceg krajnika, malo sekreta u desnom uvetu, stalno mu curi nos, samo kad su vrucine ne curi. Specijalista ORL nas je pitao da li idemo na more i preporucuje isto. Zanima me da li smemo ako odemo na more da se kupamo bebac i ja ili je bolje da budemo u plicaku, bez kvasenja bebine glave. Hvala unapred na odgovoru.

 4. Dejan says:

  Postovani dobar dan, molim Vas recite mi dali je ok da vodimo bebu od 5,5 meseci na more? Hvala unapred

 5. Nikoleta says:

  Postovani da li je ok da vodimo vebu 7,5 meseci na more.. Hvala

 6. Ivana says:

  Postovani , molim Vas recite mi da li je uredu da vodimo bebu od 4 meseci na more? Hvala

  • MojPedijatar says:

   Ako baš mora…i to pod uslovom da se bebi obezbede uslovi što sličniji kućinm, da je tamo dostupam pedijatar i da se NE ide tamo gde postoji rizik od letnjih infekcija (stomačnim i drugim virusima)


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA