Semenke lana, susama, suncokreta i bundeve – prirodna borba protiv PMS-a! Evo kako da ih koriste

Opšte je poznato da izbor hrane koji pravimo svakoga dana utiče na naše zdravlje. Tako već svi znamo da nepravilan izbor namirnica utiče na pojavu gojaznosti i razvijanje bolesti, kao i da način ishrane utiče na mentalno zdravlje. Ali kako ishrana može da utiče na hormone?

Možda ste već čuli da meso od domaćih životinja koje su primale hormonske preparate može da dovede do neravnoteže hormona. Međutim, da li ste čuli da pravilan izbor namirnica može da uravnoteži naše hormone?

Spominjanje hormona je uvek nekako vezano za žene, a većina nas, žena, je osetilo simptome PMS-a. Normalno, želimo da uklonimo te simptome, ali kako da to učinimo na što prirodniji način? Pojedine studije spominju da naizmenično korišćenje semenki u ishrani može imati pozitivan uticaj na simptome PMS-a, iako još niko nije izašao sa čvrstim dokazima o tome. Pošto semenke spadaju u zdrave namirnice, kada se koriste kontrolisano, možda bismo i mogle da isprobamo njihov uticaj na regulisanje PMS-a. Šta kažete? Evo o čemu se radi:

Ciklično korišćenje semenki u ishrani tokom određenog perioda u mesecu može uticati na polne hormone kao što su estrogen i progesteron. Pozitivne promene koje bi mogle da se dogode su:

  • Ublažene promene raspoloženja, noćnog znojenja i zamora
  • Regulisanje menstruacije
  • Smanjenje pojave akni

Mesečni ciklus žene se sastoji od: menstruacije, folikularne faze, ovulacije i lutealne faze. Svaka faza prolazi kroz različita hormonska komešanja, a njih je moguće ublažiti ciljanim korišćenjem semenki.

Sada već sigurno sa nestrpljenjem očekujete otkrivanje mističnih semenki koje bi mogle da budu rešenje za vaše probleme. Moram da priznam da velike mistike nema, one su nama već odavno poznate, a tu spadaju semenke lana, susama, suncokreta i bundeve (golica).

Periodično korišćenje semenki

Prvi period: menstruacija i folikularna faza
Od prvog dana menstruacije pa do 13-tog dana ciklusa potrebno je svakoga dana konzumirati jednu kašiku lana i jednu kašiku golice, sirove i sveže izmlevene. Smatra se da nutritivne materije u ovim semenkama regulišu nivo estrogena, tako što se višak estrogena veže za lignin koji se nalazi u lanu i golici.

Laneno seme ima pozitivan uticaj na sve faze ciklusa. Istraživanja su pokazala da lan može da uveća nivo progesterona u odnosu na estrogen u drugoj polovini menstrualnog ciklusa, što konačno rezultira hormonalnim balansom.

Drugi period – suncokret i susam

Drugi period: ovulacija i lutealna faza
Od sredine ciklusa potrebno je jesti jednu kašiku suncokreta i jednu kašiku susama, sirove i sveže samlevene. Kombinacija ove dve semenke utiče na rast nivoa progesterona što je podstaknuto sastojkom enterodiola koji se nalazi u semenkama, te cinkom iz susama i vitaminom E iz suncokreta. Suncokret sadrži i vitamin B6 i selen koji mogu da ublaže menstrualne grčeve, naročito kada se kombinuju sa magnezijumom.

Možda još uvek ne možemo da razumemo kako ovo sve funkcioniše ali možemo da pružimo šansu cikličnom korišćenju semenki u našoj ishrani. Ne zaboravite, ni jedna promena ne dolazi preko noći, tako da je potrebno nekoliko meseci prakse da bi se primetile pozitivne promene.

Srećno i javite da li je “upalilo” !

Autor: Dijana Radetic

Kontakt: zdravljenadan@gmail.com

Dijana je nutricionista dijetetičar i mama, član Saveza udruženja zdravstvenih radnika Srbije.

Izvor: NajboljaMamaNaSvetu

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA